Χρηματικό έπαθλο-ρεκόρ για το EURO 2020 και ρεκόρ επιχορηγήσεων για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα στο 42ο τακτικό συνέδριο της UEFA στην Μπρατισλάβα, καθώς οι 55 ομοσπονδίες-μέλη ενημερώθηκαν για τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την εκτελεστική επιτροπή της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας την παραμονή του συνεδρίου.

Μια σημαντική αύξηση στο ποσό που θα διανεμηθεί στις ομάδες, οι οποίες θα μετάσχουν στην τελική φάση του EURO 2020, εγκρίθηκε από την εκτελεστική επιτροπή της UEFA. Οι 24 εθνικές ομάδες θα μοιραστούν συνολικά 371 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 23% σε σύγκριση με το EURO 2016 της Γαλλίας, όταν διανεμήθηκαν 301 εκατ. ευρώ.

Οι λεπτομέρειες της διανομής των χρυμάτων έχουν ως εξής:

– Και οι 24 ομάδες θα λάβουν «μπόνους» συμμετοχής ύψους 9,25 εκατομμυρίων ευρώ.

– Στην διάρκεια της φάσης των ομίλων θα υπάρχουν επίσης πριμ αποτελεσμάτων, τα οποία θα είναι 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τη νίκη και 750.000 ευρώ για την ισοπαλία.

– Μόλις το EURO 2020 μπει στη «νοκ άουτ» φάση, δεν υπάρχουν πια πριμ αποτελεσμάτων. Αντίθετα, οι ομάδες που θα μετέχουν στη φάση των «16» θα λάβουν 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι οκτώ ομάδες των προημιτελικών θα λάβουν μια επιπλέον πληρωμή ύψους 3,25 εκατομμυρίων ευρώ. Η οικονομική ανταμοιβή για την πρόκριση στους «4» είναι ένα έξτρα ποσό 5 εκατομμυρίων ευρώ.

– Αναφορικά με τον τελικό, που θα διεξαχθεί στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2020 θα λάβουν 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι φιναλίστ του EURO 2020 θα λάβουν ποσό 7 εκατομμυρίων ευρώ.

– Αυτό σημαίνει ότι, εάν οι πρωταθλητές έχουν κάνει το «3 στα 3» στη φάση των ομίλων, το συνολικό χρηματικό έπαθλο που θα λάβουν από την UEFA θα φτάσει τα 34 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2016 το μέγιστο ποσό μπορούσε να ανέλθει στα 27 εκατομμύρια.

Επίσης, το πρόγραμμα αλληλεγγύης και ανάπτυξης «HatTrick V» προορίζεται να λάβει 775 εκατομμύρια ευρώ στον επόμενο τετραετή κύκλο του, το διάστημα 2020-24. Αυτό το ποσό αποτελεί αύξηση σχεδόν 30% από τα 600 εκατομμύρια που είναι διαθέσιμα για το «HatTrick IV» (2016-20). Έτσι, κάθε ομοσπονδία θα μπορέσει να λάβει μέχρι και 14,1 εκατομμύρια ευρώ σε μία περίοδο τεσσάρων ετών. Το πρόγραμμα έχει υποστηρίξει τις ομοσπονδίες-μέλη της UEFA στην εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης και ανάπτυξης, καθώς και τη χρηματοδότηση ποδοσφαιρικών υποδομών, βοηθώντας στην κατασκευή αγωνιστικών χώρων, σταδίων, προπονητικών κέντρων και κεντρικών γραφείων. Από τη δημιουργία του το 2004, το «HatTrick» έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Στο μεταξύ, διά βοής εξελέγησαν ο Ισπανός Χουάν Λουίς Λαρέα Σαρόμπε στην εκτελεστική επιτροπή της UEFA και ο Ούγγρος Σάντορ Τσάνι αντιπρόεδρος της FIFA, αμφότεροι με μονοετή θητεία. Μετά την εκλογή του Τσάνι, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA αποφάσισε να διορίσει τον Φερνάντο Γκόμες αντικαταστάτη του ως μέλος του Συμβουλίου της FIFA έως το συνέδριο της UEFA του 2019.

Ο Λαρς-Κρίστερ Όλσον επικυρώθηκε ως εκπρόσωπος από τις Ευρωπαϊκές Επαγγελματικές Λίγκες Ποδοσφαίρου στην εκτελεστική επιτροπή της UEFA για μια θητεία που θα διαρκέσει έως το εκλογικό συνέδριο της UEFA, το 2021.

Το συνέδριο της UEFA απέρριψε την αίτηση μέλους που κατέθεσε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Τζέρσεϊ, το οποίο είναι νησί κοντά στις ακτές της Νορμανδίας.

Η επόμενη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA θα λάβει χώρα στις 24 Μαΐου 2018 στο Κίεβο, ενώ το επόμενο κογκρέσο της UEFA θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 7 Φεβρουαρίου 2019.