Με ένα νέο πρόσωπο στη σύνθεσή της, τον Πίτερ Ντόλμαν του ΔΝΤ στη θέση της Ντέλιας Βελκουλέσκου, επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση ξεκινά με τις συναντήσεις που θα έχουν επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM) με την κυβέρνηση από τις 15.00 και μετά.

Θα ακολουθήσει (στις 16:00) η επισκόπηση του προγράμματος και στη συνέχεια (στις 17:00) το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Η συγκεκριμένη επίσκεψη θα είναι ολιγοήμερη (3- 4 ημέρες) και οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις.

Η αξιολόγηση περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα (σημαντικότερα των οποίων θεωρούνται τα δημοσιονομικά, η αναμόρφωση των αναπηρικών επιδομάτων, η αναθεώρηση του «νόμου Κατσέλη», η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κυρίως στον τομέα της ενέργειας, καθώς και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ).

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα ζητήματα που είναι εξαιρετικά σημαντικά και θα κρίνουν το σύνολο της διαπραγμάτευσης και για την ελάφρυνση του χρέους. Μπορεί η υπόθεση της επίσκεψης της τρόικας να περνά πλέον σε δεύτερη μοίρα επειδή στην πρώτη γραμμή βρίσκονται τα εθνικά θέματα και η Novartis, ωστόσο, πρόκειται ίσως για μια από τις σημαντικότερες διαπραγματεύσεις. Η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων θα αλλάξει ξανά βασικά θέματα της καθημερινότητας και υπάρχουν πολλά δύσκολα ζητήματα που θα πέσουν στο τραπέζι.

Για παράδειγμα, κι επειδή θα τεθούν τα θέματα της μετά μνημόνιο εποχής, ενδεχομένως οι τροικανοί να θέσουν ζήτημα επίσπευση μέτρων όπως το αφορολόγητο ή οι μειώσεις στις συντάξεις. Να έρθουν δηλαδή και να ισχύσουν από το 2019 κι όχι ένα χρόνο αργότερα, σε περίπτωση που δεν υλοποιούνται οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Για παράδειγμα θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% και να δοθούν εγγυήσεις για ολοκλήρωση ιδιωτικοποιήσεων ύψους 2 δις. Κρίσιμο θέμα βεβαίως η εκκρεμότητα από την τρίτη αξιολόγηση, με τους πλειστηριασμούς που πρέπει να γίνουν. Να θυμίσουμε ότι η τέταρτη αξιολόγηση ξεκινά πριν καν ολοκληρωθεί η τρίτη και με τη δόση να μην έχει δοθεί ακόμη αλλά να έχουν δοθεί τελεσίγραφα μέχρι τις αρχές Μαρτίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αλλά και για επενδύσεις όπως το Ελληνικό.