Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, ιδιοκτήτη και της αεροδιαστημικής εταιρείας Space X, συνέστησε την εταιρεία Tesla Greece με έδρα το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του «Δημόκριτου».

Πρόκειται -σε τουλάχιστον πρώτη φάση- για ένα μικρό γραφείο έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα, που θα αποτελείται από μια εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών και θα εστιασθεί στην ανάπτυξη τεχνολογίας ηλεκτρικών κινητήρων.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Space X προκάλεσε διεθνή αίσθηση, καθώς έστειλε στο διάστημα έναν μεγάλο πύραυλο Falcon Heavy της Tesla με ένα σπορ ηλεκτρικό αυτοκίνητο Tesla Roadster.

Με ανακοίνωσή του το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» εξέφρασε «ιδιαίτερη ικανοποίηση που ένας κολοσσός της παγκόσμιας καινοτομίας επέλεξε τον «Δημόκριτο» για την εγκατάσταση ενός από τα κορυφαία ερευνητικά του τμήματα, αυτό του σχεδιασμού ηλεκτρικών κινητήρων. Είμαστε πολύ ευτυχείς που θα υποδεχτούμε όλους τους ταλαντούχους Έλληνες μηχανικούς, που θα επιστρέψουν για να εργαστούν στο πλάι μας».

Όπως επισημαίνει ο «Δημόκριτος», «δημιουργούνται δυνατότητες για σημαντικές ερευνητικές και αναπτυξιακές συνεργασίες τόσο για τις ερευνητικές ομάδες του Κέντρου, όσο και για τις 30 και πλέον εταιρείες καινοτομίας που ήδη λειτουργούν στο Πάρκο. Η καθημερινότητα στον «Δημόκριτο» θα αποκτήσει μια πρωτόγνωρη αναπτυξιακή δυναμική. Τους τελευταίους μήνες, η συνεργασία μας για την προετοιμασία του εγχειρήματος με τους μηχανικούς της Tesla, τον κ. Κωνσταντίνο Λάσκαρη και τον κ. Κωνσταντίνο Μπούρχα, υπήρξε εξαιρετικά εποικοδομητική και προπάντων αποτελεσματική».

Ο ερχομός της Tesla Greece -με τη στήριξη του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας Κ. Φωτάκη- επιβεβαιώνει ότι το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» έχει μπει σε μία νέα περίοδο, χάρη και στη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το διεπιστημονικό ερευνητικό δυναμικό του «Δημοκρίτου», που δηλώνει αισιόδοξος για την άφιξη και άλλων εταιρειών διεθνούς εμβέλειας στο μέλλον, παράλληλα με τη στήριξη νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων στα πρώτα τους βήματα.

Το ερευνητικό κέντρο εκτιμά ότι «το δυναμικό τεχνολογικό οικοσύστημα που αναπτύσσεται στο «Δημόκριτο», θα έχει πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις για την Περιφέρεια και τους όμορους Δήμους». Στο πλαίσιο αυτό και λόγω της ανάγκης για περισσότερους χώρους, που είναι ήδη πολύ μεγάλη, ο «Δημόκριτος» εργάζεται εντατικά για την ανέγερση νέων κτιρίων που θα στεγάσουν τις εταιρείες στο Πάρκο του.