Με τεχνογνωσία που έχει αξία χρυσού όσον αφορά τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα (μέσω των διάσημων μπαταριών της), έρχεται στην Ελλάδα ο κολοσσός της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla Motors.

Η Τesla χρησιμοποιεί αυτήν τη στιγμή τεχνολογία πρώτης γραμμής για την αποθήκευση της ενέργειας, ενώ επικεφαλής της έρευνας που γίνεται στα εργαστήριά της είναι ο Ελληνας και μάλιστα απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Κωνσταντίνος Λάσκαρης –σχεδιάζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά της. Από το ΕΜΠ όμως προέρχονται και οι άλλοι κορυφαίοι μηχανικοί της στον τομέα των ηλεκτροκινητήρων, ο Κωνσταντίνος Μπούρκας και ο Βασίλης Παπανικολάου, κάτι που αποδεικνύει την επιστημονική πρωτοπορία των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στο εξωτερικό.

Με το ενεργειακό παιχνίδι σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας, είναι προφανές ότι η τεχνογνωσία της Tesla αποκτάει τεράστια σημασία για τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, με πρώτη εξ αυτών τη ΔΕΗ να διεκδικεί προνομιακό προβάδισμα (όπως αναφέρουν οι πληροφορίες).

Η Tesla επέλεξε την Ελλάδα ανάμεσα στις δέκα χώρες της υφηλίου με τις οποίες θα συνεργαστεί τα επόμενα χρόνια. Ετσι, από την προηγούμενη Πέμπτη 22 του μήνα, η Tesla Greece, το ελληνικό παράρτημα της αμερικανικής εταιρείας που αποτελεί θυγατρική της Tesla Ολλανδίας, έχει εγγραφεί στο ΓΕΜΗ ως μονοπρόσωπη ΙΚΕ με έδρα της εταιρείας την Αγία Παρασκευή και το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος και με αρχικό κεφάλαιο 740.000 ευρώ.

Οι πληροφορίες από την πλευρά του Δημόκριτου, βέβαια, αναφέρουν ότι η εταιρεία είχε ως πρώτο στόχο την εγκατάσταση των εργαστηρίων της στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και στο ΕΜΠ, αλλά τελικά επέλεξε τον Δημόκριτο από τον φόβο των κρουσμάτων βίας και των καταλήψεων που γίνονται συχνά στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας.

Ηδη, δε, στον Δημόκριτο έχουν αρχίσει εργασίες και το κτίριο που αναμένεται να αποτελέσει τους επόμενους μήνες το επίκεντρο του επιχειρηματικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος βάφεται στα χρώματα της Tesla.

Για τη χώρα μας, βέβαια, το πώς θα διαθέσει και θα στηρίξει τα προϊόντα της η Tesla εξαρτάται και από την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών.

Είναι γνωστό ότι πίσω από την Tesla κρύβεται ο επιχειρηματίας Ελον Μασκ, ο οποίος έχει προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο παραγωγής ενέργειας στην προσπάθεια της πλήρους απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και της μείωσης της ρύπανσης του πλανήτη.

Η Tesla παράγει σήμερα μπαταρίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μελλοντικά έως και βασικό πάροχο ενέργειας ενός νοικοκυριού σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος, σε απομονωμένα νησιά ή που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία προκαλούν μεγάλες διακοπές ρεύματος.