Η Γερμανία δεν έχει ακόμη κανονική κυβέρνηση, οι Σοσιαλδημοκράτες κρατούν τους πάντες για ακόμα μία εβδομάδα σε αγωνία, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή. Το πιθανότερο είναι ότι τα 463.000 μέλη του SPD θα εγκρίνουν την κυβερνητική συμφωνία. Πάντως η Ανγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται για την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία και ανακοίνωσε χθες τα ονόματα των έξι υπουργών που προέρχονται από το κόμμα της, το CDU. Πρόκειται για ένα μείγμα συνέχειας και ανανέωσης με τρία νέα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο σημαντικότερος εσωκομματικός της αντίπαλος Γενς Σπαν, ο οποίος προορίζεται για το υπουργείο Υγείας.

Ο 38χρονος Σπαν, υφυπουργός Οικονομικών υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άσκησε συχνά κριτική στις επιλογές της καγκελαρίου, είναι δηλωμένος ομοφυλόφιλος και πιέζει για συντηρητική στροφή του CDU και επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες της δεξιάς Χριστιανοδημοκρατίας. Η αναβάθμισή του είναι μήνυμα της Μέρκελ προς τους εσωκομματικούς επικριτές της, αλλά ταυτόχρονα «δένει» τον σημαντικότερο εκπρόσωπό τους στην κυβερνητική πειθαρχία. Κατά κανόνα οι υπουργοί περιορίζονται στα θέματα του χαρτοφυλακίου τους, κι αυτό για τον Σπαν σημαίνει ότι δεν θα μπορεί εύκολα να ασκεί κριτική για τα προσφιλή του θέματα, το Προσφυγικό και την εσωτερική ασφάλεια.

Η κυβερνητική ομάδα της Μέρκελ είναι νεώτερη σε ηλικία και οι τρεις στους έξι υπουργούς είναι γυναίκες. Με αυτά τα κριτήρια επελέγη και η 46χρονη Ανια Κάρλιτσεκ που αναλαμβάνει νέα υπουργός Παιδείας και Ερευνας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραμένει στο υπουργείο Αμυνας. Η τρίτη γυναίκα της κυβερνητικής ομάδας του CDU είναι η Γιούλια Κλέκνερ που αναλαμβάνει πρώτη φορά κυβερνητικά καθήκοντα στο υπουργείο Γεωργίας.

Ο Πέτερ Αλτμάιερ, το «πολυεργαλείο» της Μέρκελ πηγαίνει στο υπουργείο Οικονομίας. Στη θέση του Aλτμάιερ, υπουργός Καγκελαρίας αναλαμβάνει ο Χέλγκε Μπράουν, ο οποίος ανήκει στον στενό κύκλο έμπιστων συνεργατών της Μέρκελ. Η Ανέτε Βίντμαν-Μάουτς αναλαμβάνει εντεταλμένη της κυβέρνησης για θέματα ενσωμάτωσης, θέση την οποία είχαν οι Σοσιαλδημοκράτες στην προηγούμενη κυβέρνηση της Μέρκελ.

Εκτός κυβέρνησης μένουν ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ και ο έμπιστος της Μέρκελ Χέρμαν Γκρέε, για τους οποίους η Μέρκελ είπε ότι ήταν «δύσκολη και επώδυνη απόφαση».

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα στο έκτακτο συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα αναμένεται να εγκρίνει την κυβερνητική συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες, παρά την κριτική που δέχεται η Μέρκελ για τις υποχωρήσεις στο SPD και κυρίως την παραχώρηση του νευραλγικού υπουργείου Οικονομικών. Στο επιτελείο της ηγεσίας του κόμματος αναμένεται ότι οι 1.001 σύνεδροι θα εγκρίνουν με ποσοστό 80%-90% την κυβερνητική συμφωνία των 177 σελίδων.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του συνεδρίου συγκεντρώνει η εκλογή της Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ ως νέας γενικής γραμματέως του CDU. Η πρωθυπουργός του Ζάαρ επελέγη από τη Μέρκελ για να τονίσει το προφίλ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, όπως ζητούν οι επικριτές της, χωρίς όμως να διαγράψει την κληρονομιά της Μέρκελ, η οποία εκσυγχρόνισε και μετατόπισε στο κέντρο την παραδοσιακή Χριστιανοδημοκρατία.

Η Μέρκελ έδωσε το «δαχτυλίδι» στην Καρενμπάουερ. Αλλά στη μάχη διαδοχής υπάρχουν και άλλοι μνηστήρες, πρωτίστως ο Γενς Σπαν τον οποίο θέλουν οι νέοι συντηρητικοί «αντάρτες» αλλά και τοπικοί πρωθυπουργοί, ο Ντάνιελ Γκίντερ στο Σλέσβιγκ – Χολστάιν, ο Μίχαελ Κρέτσμερ στη Σαξονία και ο Τομπίας Χανς που διαδέχεται την Καρενμπάουερ στο Ζάαρ. Αυτοί θα συγκεντρώσουν σημαντική εμπειρία διακυβέρνησης στα επόμενα τριάμισι χρόνια, όταν οι Χριστιανοδημοκράτες θα χρειαστούν ένα νέο πρόσωπο για την καγκελαρία.