«Αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται γιατρέ εδώ πέρα, η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται, με τη στρατιά που κατεβαίνει προς το κίτρινο ποτάμι» γράφει στο περίφημο ποίημά του ο Ναζίμ Χικμέτ, που φαίνεται πως ο Γιάννης Μπουρούσης το διάβασε τόσες φορές στο ταξίδι του από τη Χανγκζού μέχρι το Ηράκλειο ώστε το αποστήθισε, το εμπέδωσε και το είπε νεράκι δυο φορές μέσα σε 48 ώρες στα Δυο Αοράκια!

Το αποτέλεσμα; Η Εθνική έριξε στο κανναβάτσο την Εσθονία (87-75) και τη Μεγάλη Βρετανία (75-70), έκλεισε με ασφάλεια τα τέσσερα πρώτα παράθυρά της στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019 και διανοίγει τον δρόμο του μεταξιού, τον οποίο ούτως ή άλλως γνωρίζει καλά ο αρχηγός της…

Εδώ και μερικούς μήνες, μετά την αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό, ο Μπουρούσης αγωνίζεται στους Ζεγιάνγκ Λάιονς και αν μη τι άλλο έμαθε κάμποσες λέξεις, ώστε ζόρια σαν αυτά που αντιμετώπισε η Εθνική την Παρασκευή και κυρίως χθες το βράδυ να μην του φαίνονται κινέζικα!

Την Παρασκευή, όταν οι Εσθονοί ροκάνισαν τη διαφορά από τους 22 πόντους στους έξι (78-72) και ενώ οι πιστοί καθ’ άπασαν την ελληνικήν επικράτειαν άκουγαν με κατάνυξη τους πρώτους «Χαιρετισμούς», ο Μπουρούσης έψαλλε τους δικούς του!

Οντας κι ελόγου του ένας «Αγγελος Πρωτοστάτης» ο 35άχρονος σέντερ μέσα σε 101 δευτερόλεπτα έβαλε τρεις πόντους με 3/4 βολές, κατέβασε 2 αμυντικά και ένα επιθετικό ριμπάουντ, κέρδισε 2 φάουλ και συν τοις άλλοις έκλεισε τη δίοδο του Σοκ στην base line και τον ανάγκασε να υποπέσει σε παράβαση (μεταφορά μπάλας).

Η σύνθεση της Εθνικής στον αγώνα με την Εσθονία: Αθηναίου 1, Μποχωρίδης 7, Μπουρούσης 21 94/6δ., 1/1τρ., 10/12β., 8ρ., 6ασ., 4κλ., 1τ.), Γιαννόπουλος 3, Γκίκας 3 Κασελάκης 4, Κατσίβελης 6, Λούντζης 3, Μαργαρίτης 11, Μαυροειδής 11, Σάκοτα, Βασιλόπουλος 17. Σαράντα οκτώ ώρες αργότερα ο Μπουρούσης παρέμεινε άγρυπνος (όχι στο Σιάτλ, αλλά) στο Ηράκλειο και χάρη στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης, την ηγετική προσωπικότητα και την κλάση του απέτρεψε το πατατράκ κόντρα στους υπηκόους της βασίλισσας Ελισάβετ.

Συνοπτικές διαδικασίες

Εμφανιζόμενος και πάλι ως ο από μηχανής θεός, χρειάστηκε μόλις 59 δευτερόλεπτα για να σκίσει το βρετανικό σενάριο και να οδηγήσει την Εθνική στο ξέφωτο. Με το σκορ στο 67-68, ο «Μπουρουσάγκα» όρθωσε πάλι το ανάστημά του, σκόραρε έξι πόντους (2/2 δίποντα, 2/3 βολές) και κράτησε τα μπόσικα, σφραγίζοντας με εμφατικό τρόπο το 4Χ4 και επιφυλασσόμενος να επιστρέψει δριμύτερος τόσο τον Ιούνιο στο Καλίν και στο Τελ Αβίβ όσο και τον Σεπτέμβριο στη επόμενη φάση.

Η σύνθεση της Εθνικής: Κατσίβελης 2, Λαρεντζάκης 3, Κόνιαφρης 4, Αθηναίου 14 (0/1δ., 1/2τρ., 11/11β.), Μπουρούσης 15 (5/10δ., 0/2τρ., 5/7β., 5ρ., 5ασ., 2κλ., 1τ.), Μαργαρίτης 12, Σάκοτα 3, Βασιλόπουλος 15 (6/9δ., 0/2τρ., 3/4β., 4κλ.., 3ρ.), Μαυροειδής 2, Γκίκας 2, Γιαννόπουλος 3. Η νίκη της ελληνικής ομάδας είχε ως άξονα τη θεαματική αμυντική βελτίωση στο δεύτερο ημίχρονο στο οποίο δέχθηκε 24 πόντους έναντι των 46 του πρώτου. «Δεν μπορώ να εξηγήσω το άγχος που μας κατατρώγει στην αρχή των αγώνων και γιατί καθυστερούμε να βρούμε την καλή διάθεσή μας, αλλά σε κάθε περίπτωση μετρούν τα αποτελέσματα» σχολίασε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιστροφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στα ματς της επόμενης φάσης.