Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς όπως τη φιέστα που έστησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο προσυνέδριο του κόμματός του στην πόλη Καχραμανμαράς της Νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου κάλεσε τον τουρκικό λαό να είναι έτοιμος για επιστράτευση.

Αυτό το κάλεσμα αξιολογήθηκε από την κυβέρνηση περισσότερο ως κίνηση εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς η εκτίμηση είναι ότι αφορά τα όσα γίνονται στο συριακό μέτωπο, ενώ αξιολογεί ως σοβαρότερη την απειλή του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος ανέφερε ότι το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας «έχει τη δύναμη να εξαφανίσει κάθε είδους «κίνδυνο» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο υπό οποιαδήποτε συνθήκη και συγκυρία». «Κανείς να μην έχει λανθασμένους υπολογισμούς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, σε ομιλία που πραγματοποίησε κατά τα εγκαίνια ενός υποβρυχίου νέας γενιάς στο Γκιόλτζουκ του Μαρμαρά.

«Πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές οποιοσδήποτε επιχειρήσει τσαμπουκά στο Αιγαίο… Εχουμε ισχυρό στόλο και αεροπλάνα» είχε επισημάνει το Σάββατο (Σκάι) ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας σχολιάζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση διαμηνύει πως «οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ». Από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα το ΚΥΣΕΑ, προβάλλεται το επιχείρημα ότι «η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Παράλληλα, ενόψει και της ευρωτουρκικής Συνόδου Κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου, διευκρινίζεται πως «μόνο υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να οικοδομηθεί μια οποιαδήποτε θετική ατζέντα συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στο μέλλον.

Ενημέρωση του ΚΥΣΕΑ. Στη σκιά του νέου σοβαρού επεισοδίου το πρωί της περασμένης Παρασκευής στην κυπριακή ΑΟΖ, όταν στήθηκε σκηνικό ναυμαχίας, καθώς η Τουρκία απείλησε να βυθίσει το ιταλικό γεωτρύπανο, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τα μέλη του ΚΥΣΕΑ για τη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τις άλλες επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, καθώς και για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, που μαζί έθεσαν στους ευρωπαίους ηγέτες το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας με την αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο αλλά και τις επιθετικές ενέργειες στην περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με δεδομένες τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων που πιέζονται ιδιαίτερα στο μέτωπο της Συρίας, όπου η επιχείρησή τους μαζί με τους τζιχαντιστές δεν στέφεται με επιτυχία, τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που αποφάσισαν και την ενεργοποίηση 4 υποπρογραμμάτων υλικοτεχνικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων (αφορούν αντιαεροπορικά συστήματα, τορπίλες Ναυτικού και τακτικό σύστημα μάχης Στρατού Ξηράς) αποτίμησαν ως ιδιαίτερα θετικό το αυστηρό μήνυμα των 27 κρατών-μελών της ΕΕ αλλά και των δηλώσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και την πλήρη υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μάλιστα η Αθήνα κινείται στη γραμμή και αυτό ζητεί από την ΕΕ να στείλει σαφές μήνυμα όχι ότι δεν θέλει το διάλογο και τη συνεννόηση με την Τουρκία, αλλά ότι θέτει ως προϋπόθεση για την ενίσχυση αυτού του διαλόγου και της ευρωτουρκικής ατζέντας τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Συνεχίζουν τις προκλήσεις με τις NAVTEX

Με κάθε τρόπο συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία και για έναν ολόκληρο μήνα (2 Μαρτίου έως 3 Απριλίου) θα δεσμεύσει μία μεγάλη θαλάσσια ζώνη από τη Νοτιοανατολική Κρήτη έως τη Νοτιοδυτική Κύπρο στην Πάφο, αλλά και μία μικρότερη στα ανοιχτά της Ιεράπετρας για επιστημονικές έρευνες με το γερμανικό πλοίο «Μaria S. Merian». Ο αποκλεισμός της περιοχής έγινε ακόμη μία φορά με δύο παράτυπες NAVTEX που εξέδωσε η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία από τον σταθμό της Αττάλειας, μόλις λίγες ώρες μετά το σκηνικό έντασης που έστησαν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι αναγγελίες θεωρούνται παράτυπες διότι την αρμοδιότητα για να ενημερώνουν τους ναυτιλλομένους στις συγκεκριμένες περιοχές την έχουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες του ελληνικού και κυπριακού ναυτικού. Σε ό,τι αφορά το πλοίο «Maria S. Merian» ανήκει στο Ινστιτούτο Γεωλογίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Οι Τούρκοι αναφέρουν στις NAVTEX πως η περιοχή δεσμεύεται για επιστημονική έρευνα. Το ίδιο πλοίο είχε πραγματοποιήσει ερευνητική αποστολή και το 2010 στα νότια της Κύπρου.