Ανταποκριτής μου στις Βρυξέλλες με ενημέρωσε για κάποια απ’ όσα συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της άτυπης Συνόδου. Για παράδειγμα, μου είπε πως η Φεντερίκα Μογκερίνι, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ασκούσε ένα ασταμάτητο πρέσινγκ στον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τα Σκόπια. Για να είμαι ειλικρινής, η ακριβής έκφραση του ανθρώπου μου ήταν πως η «Μογκερίνι τού έχει κάνει ένα γλυκό κεφαλοκλείδωμα». Αιτία; Τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ενωσης δίνουν μεγάλη σημασία στη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Για να καταλάβετε πόσο μεγάλη, να σας επισημάνω ότι από χθες ο Γιούνκερ περιοδεύει στις έξι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο). Και ο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, τους έχει ήδη πει ότι το καλοκαίρι θα μπορούσαν να πάρουν και μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τα λέω όλα αυτά επειδή οι ευρωπηγές μου επιμένουν πως παρότι ο έλληνας πρωθυπουργός κολακεύεται ότι όλα εξαρτώνται από εκείνον σχετικά την ένταξη των Σκοπίων, οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει ότι φέτος είναι η χρυσή ευκαιρία για να γίνουν επιτέλους Ευρώπη τα Δυτικά Βαλκάνια.
Οι Αμερικανοί έρχονται για τα F-16
Θέλω να γνωρίζετε ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα «κληρώνει» για την αναβάθμιση των περιλάλητων εκείνων ογδόντα πέντε F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Οπως έμαθα από καλά πληροφορημένη πηγή μου –και γνώστη των εξοπλιστικών –φθάνουν στην Αθήνα εννέα εκπρόσωποι της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής είναι ο ταξίαρχος Ντίτερ Μπάρεϊς, διευθυντής Σχεδιασμού, Προγραμμάτων και Αναλύσεων της Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Μαζί τους έρχονται και στελέχη της Λόκχιντ Μάρτιν, ώστε να βρεθεί μια λύση και να προχωρήσει η συμφωνία. Να σας θυμίσω εδώ ότι το βασικό πρόβλημα είναι η πρώτη δόση που πρέπει να δοθεί από την Ελλάδα μέσα στο 2018 και αγγίζει τα 400 με 450 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο κομμάτι είναι της προέδρου
Χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών είχαμε μια ακόμη κοπή τη πίτα. Του Νίκου Ανδρουλάκη. Πράκτοράς μου εκεί με πληροφόρησε για ένα χαριτωμένο περιστατικό. Ο συνεργάτης του ευρωβουλευτή που είχε επιφορτιστεί με το κόψιμο, έκοψε το πρώτο κομμάτι για την παράταξη. Αμέσως, έσπευσε να τον διορθώσει ο Ανδρουλάκης επισημαίνοντας πως δεν είναι μόνο για την παράταξη, αλλά και για την πρόεδρο αυτής, Φώφη Γεννηματά. Τώρα αν επρόκειτο για κάποια μορφή χιούμορ ή όποιος έχει καεί στον χυλό της εσωστρέφειας φυσάει και το γιαούρτι, δεν γνωρίζω. Θα σας γελάσω και δεν το θέλω.
Η Φώφη και ο ωραίος Ισπανός

Μιας και ανέφερα τη Φώφη να σας πω πως σε μερικές εβδομάδες επισκέπτεται τη χώρα μας ο Πέδρο Σάντσες, γενικός γραμματέας του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Οπως έμαθα ήδη έχουν ανοίξει δίαυλοι μεταξύ ελλήνων και ισπανών συντρόφων προκειμένου στο φορτωμένο πρόγραμμα του ωραίου της ισπανικής πολιτικής να κλειστεί κι ένα ραντεβού με τη Γεννηματά. Η συνάντηση έχει συμφωνηθεί, ο χρόνος και ο τόπος μένουν ανοιχτά.

Μήνυση Σαμαρά

Μήνυση κατά του Κώστα Βαξεβάνη υπέβαλε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζητώντας να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία εναντίον του για συκοφαντική δυσφήμιση. Αφορμή, σύμφωνα με συνεργάτες του, «η χυδαία και προκλητικά προσβλητική ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης» που «αποτελεί ντοκουμέντο αθλιότητας».

Ο Δανέλλης κι οι συριζαίοι vol. 2

Εντάξει, ο ίδιος το αρνείται πεισματικά, στην Κουμουνδούρου, ωστόσο, όλο και τον μελετάνε. Αναφέρομαι στον ποταμικό βουλευτή Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος την Παρασκευή συνυπέγραψε τροπολογία μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σχετικά με το Ιδρυμα της Τήνου – για το οποίο, όπως έμαθα, ενδιαφέρεται αρκετά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Σύμφωνα με συριζαίους πληροφοριοδότες μου, η δανελλική αυτή κίνηση ξαναφούντωσε εντός του κυβερνώντος κόμματος τα σενάρια για μια μελλοντική συμπόρευση του Κρητικού μαζί τους. Οχι ότι τα είχαν ξεχάσει ποτέ, αλλά τέλος πάντων. Παρεμπιπτόντως, με τη συγκεκριμένη τροπολογία το υπουργείο Παιδείας επαναφέρει το Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου στο κράτος ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Οπότε, δεν θα ελέγχεται από τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο.

Μπασκετμπολίστες βουλευτές

Χθες, η ομάδα μπάσκετ της Βουλής έπαιξε φιλικό με τους Βετεράνους Καλαθοσφαιριστές Ελλάδος. Ο σκοπός του αγώνα ήταν φιλανθρωπικός και τον διοργάνωσε ο Δήμος Μεταμόρφωσης για να ενισχύσει το κοινωνικό του παντοπωλείο. Στην ομάδα των βουλευτών συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ανάμεσα στους συμπαίκτες του ήταν οι Βασίλης Κικίλιας, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Χρήστος Δήμας, Παύλος Χρηστίδης και Μάριος Γεωργιάδης. Ο Μητσοτάκης μάλιστα υπέγραψε μπάλες για μικρούς θαυμαστές του α λα Αντετοκούνμπο ενώ στην κερκίδα εθεάθη ο Βασίλης Λεβέντης. Στο ματς, πάντως, νίκησαν οι Βετεράνοι. Ασχετο, αλλά ο Μητσοτάκης, λένε οι πληροφορίες μου, είναι πολύ καλός στο τένις.