Πάγια θέση της Χαριλάου Τρικούπη είναι να μη σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις –ακόμα κι αυτές, όπως της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής», οι οποίες υποδεικνύουν κάμψη στα κεντροαριστερά ποσοστά.

Υπάρχει, άλλωστε, πλήρης συναίσθηση ότι η πολιτική πραγματικότητα της εποχής, από τον διχασμό για τα εθνικά ζητήματα μέχρι την υπόθεση Novartis, δημιουργούν ένα περιβάλλον τοξικό, ακραίας πολιτικής πόλωσης.

Οι πιέσεις έρχονται από δύο πλευρές. Κατά κύριο λόγο, από την ανησυχητική επάνοδο της Ακροδεξιάς, με τη Χρυσή Αυγή να διεκδικεί τη θέση του τρίτου κόμματος –κάτι, ωστόσο, που δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Κεντροαριστερά, αλλά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλο το πολιτικό σύστημα. Παράλληλα, κεντροαριστερά στελέχη εκτιμούν πως ο συνεχής διαχωρισμός «παλαιού» και «νέου» πολιτικού προσωπικού, που κυριαρχεί στο κυβερνητικό αφήγημα, έχει σκοπό να πλήξει την προοδευτική παράταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εξηγούν, παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στον χώρο, γνωρίζοντας πως όσο η Κεντροαριστερά διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή τόσο περισσότερο πλήττει την κυβέρνηση.

ΣΦΗΝΑ ΣΤΟ ΔΙΠΟΛΟ. Στο Κίνημα Αλλαγής, που από την πρώτη στιγμή έχουν επιλέξει να μπουν σφήνα ανάμεσα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, κατανοούν πως ο δρόμος δεν θα είναι στρωμμένος με ροδοπέταλα –όσο, δε, οι εκλογές πλησιάζουν, οι πιέσεις τόσο από την μία όσο και από την άλλη πλευρά θα γίνονται ακόμα πιο έντονες. Η γραμμή, ωστόσο, που χαράχθηκε στις εσωτερικές εκλογές του Νοεμβρίου για αυτόνομη πορεία αναμένεται να συνεχιστεί ώς το τέλος, με τη Χαριλάου Τρικούπη να κρατά την ψυχραιμία της απέναντι στις επιθέσεις: μέσα στην εβδομάδα, με μια σειρά συσκέψεων και συνεννοήσεων, τα οργανωτικά μπαίνουν στην τελική ευθεία και ο προσυνεδριακός διάλογος αναμένεται να εντατικοποιηθεί. Την ίδια στιγμή, η συνεδρίαση για τα εθνικά θέματα, και κυρίως για τα ελληνοτουρκικά, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο, θα καθορίσει τη στάση του Κινήματος Αλλαγής τις επόμενες εβδομάδες. Στο ίδιο πλαίσιο, η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για σύσταση διακομματικής επιτροπής για την πολιτική φαρμάκου μένει πιστή στη θέση της κεντροαριστερής ηγεσίας περί «εθνικής συνεννόησης». Κεντρικό όπλο της εκστρατείας εξωστρέφειας που αρχίζει να διεξάγεται σταδιακά, είναι η ίδια η Γεννηματά, η οποία, σύμφωνα με τη Metron Analysis, βρίσκεται στη δεύτερη θέση δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, πίσω μόνο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με τις προετοιμασίες για το Συνέδριο να εντείνονται, το Κίνημα Αλλαγής έχει στόχο, από εδώ και πέρα, να βγάλει τη νέα εικόνα της Κεντροαριστεράς προς τα έξω, επισημαίνοντας πως το κλίμα που δημιουργείται από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «υπονομεύει την ανάπτυξη της χώρας, γυρνώντας την πολλά χρόνια πίσω».