Σωρεία καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση εναντίον πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα εναντίον εργαζόμενων στον ΟΗΕ.

Τους τελευταίους τρεις μήνες του 2017 έγιναν 40 καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση εναντίον εργαζόμενων στον ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο οργανισμός.
  
Από τις 40 καταγγελίες, οι 15 αφορούσαν μέλη ειρηνευτικών αποστολών, 17 εργαζόμενους σε υπηρεσίες και προγράμματα του ΟΗΕ, ενώ οκτώ αφορούσαν εργαζόμενους σε συνεργαζόμενα προγράμματα με τον ΟΗΕ, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Στεφάν Ντιζαρίτς.

«Κάθε καταγγελία που αφορά το προσωπικό μας υπονομεύει τις αρχές και τις αξίες μας καθώς και τις θυσίες εκείνων που υπηρετούν με υπερηφάνεια και επαγγελματισμό σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 40 κατηγορίες αφορούν 54 θύματα, 30 γυναίκες και 16 κορίτσια, ενώ η ηλικία των υπόλοιπων οκτώ δεν είναι γνωστή. Δώδεκα από τις υποθέσεις αφορούν την περσινή χρονιά, επτά το 2016, τρεις το 2015 ή νωρίτερα, ενώ άγνωστη είναι η ημερομηνία που εκτυλίχθηκαν οι υπόλοιπες.
Δύο υποθέσεις έχουν επιβεβαιωθεί, τρεις δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ οι υπόλοιπες ερευνώνται, τόνισε ο Ντιζαρίτς.

Περισσότεροι από 95.000 πολίτες και 90.000 στρατιώτες και αστυνομικοί εργάζονται για τον ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να ενισχύσει τη διαφάνεια στους κόλπους του και να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αυστηρότητα αυτού του είδους τις καταγγελίες έπειτα από το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει με τους κυανόκρανους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία εναντίον των οποίων είχαν γίνει καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Αποχωρεί ο αναπληρωτής διευθυντής της UNAIDS

Την απόφαση του να μην επιδιώξει νέα θητεία δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της UNAIDS Λουίς Λουρς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της UNAIDS, Μάες Μαχάλινγκαμ  σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι συνετό να συνδεθεί η αποχώρησή του με κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση, οι οποίες αποδείχθηκε ότι ήταν αβάσιμες.

Ο εκπρόσωπος της UNAIDS δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη ότι ο Λουρς είχε μια μακρά και διακεκριμένη σταδιοδρομία τεσσάρων δεκαετιών, τις οποίες αφιέρωσε στην καταπολέμηση του AIDS, εκ των οποίων τα 22 χρόνια ως εργαζόμενος στην UNAIDS, αλλά "αισθάνεται πραγματικά ότι έχει έρθει η ώρα να προχωρήσει".

Ο Μαχάλινγκαμ πρόσθεσε ότι δεν είναι συνετό να συνδεθεί η αποχώρησή του με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση.

"Η ανεξάρτητη έρευνα που έκαναν οι εσωτερικές υπηρεσίες επίβλεψης του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) απέδειξαν με σαφήνεια ότι η υπόθεση αυτή είναι αβάσιμη και εισηγήθηκαν το κλείσιμό της", κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από