Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών συνέβαλαν να προληφθεί η κατάρριψη «αυστραλιανού αεροσκάφους» από το Ισλαμικό Κράτος το 2017, στο πλαίσιο ευρείας, διεθνούς ανταλλαγής πληροφοριών.

«Αποκαλύψαμε ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών εμπόδισε την καταστροφή αεροσκάφους» στην Αυστραλία, είπε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ιερουσαλήμ, στην οποία συμμετείχαν ηγέτες της ισραηλιτικής κοινότητας των ΗΠΑ.

«Μπορώ να σας πω ότι αυτή είναι μια από τις πολλές ενέργειες που κάναμε για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο και να αποτραπούν τρομοκρατικές ενέργειες», συμπλήρωσε.

Τα σχόλια του Νετανιάχου ακολούθησαν ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με την οποία ειδική διεύθυνση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία είναι γνωστή ως «Μονάδα 8200», απέτρεψε «επίθεση εναντίον αεροσκάφους από το Ισλαμικό Κράτος στο εξωτερικό».

Κατά την ανακοίνωση του στρατού, αυτή η επίλεκτη μονάδα έδωσε στις αυστραλιανές αρχές πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψη μελών του ΙΚ τα οποία προετοιμάζονταν να καταστρέψουν επιβατικό αεροσκάφος. Η προέλευση και ο προορισμός του αεροσκάφους δεν διευκρινίστηκαν.

Πτήση της Etihad Airways

Ωστόσο, κατά δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, η ανακοίνωση αφορούσε στην απόπειρα να τοποθετηθεί βόμβα σε πτήση της Etihad Airways που θα αναχωρούσε από το Σίδνεϊ για το Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κατά τα δημοσιεύματα στο Ισραήλ, το σχέδιο απετράπη από την αυστραλιανή αστυνομία λίγες ώρες πριν διαπραχθεί η επίθεση.

Κατά την αυστραλιανή αστυνομία, υπήκοος της χώρας είχε στείλει τον ανύποπτο αδελφό του να επιβιβαστεί στην πτήση με βόμβα που είχε κρύψει σε συσκευή κουζίνας για την κοπή κιμά. Εφτιαξε τη βόμβα με οδηγίες ανώτερου στελέχους του ΙΚ που βρισκόταν «στο εξωτερικό».

Μερικές ημέρες αφότου αποκαλύφθηκε το σχέδιο του ΙΚ, ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας του παρακολουθούσαν τα αδέλφια για πάνω από ένα χρόνο και συνεργάστηκαν με τις αρχές της Αυστραλίας για την αποτροπή της ενέργειας.

Η ισραηλινή επίλεκτη μονάδα χρησιμοποιεί εξελιγμένα τεχνολογικά εργαλεία για να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται πληροφορίες και η δράση της επέτρεψε να «σωθούν δεκάδες ζωές», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Η δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού καταγράφηκε την ώρα που αντιμετωπίζει πολιτική θύελλα στο εσωτερικό της χώρας του εξαιτίας σειράς σκανδάλων διαφθοράς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από