Ο βασικότερος πυλώνας του γερμανικού ποδοσφαίρου, ο περίφημος κανόνας «50+1», ο οποίος επιτρέπει στους φιλάθλους – μέλη των συλλόγων να ορίζουν ουσιαστικά το μέλλον της αγαπημένης τους ομάδας διατηρώντας υπό τον έλεγχό τους την πλειοψηφία των μετοχών, παρουσιάζει ρωγμές.

Τη χορταριασμένη πέτρα σήκωσε ο πάμπλουτος πρόεδρος του Αννοβέρου Μάρτιν Κιντ, ο οποίος ζήτησε από τη γερμανική λίγκα να του επιτρέψει να πάρει υπό τον έλεγχό του την πλειοψηφία των μετοχών του συλλόγου. Η προσπάθεια του Κιντ ο οποίος επενδύει στο Αννόβερο από το 1997 έπεσε στο κενό, με αποτέλεσμα να στραφεί εναντίον της λίγκας και να ζητήσει επισήμως την αλλαγή του κανονισμού.

Ο κανόνας «50+1» εισήχθη στο γερμανικό ποδόσφαιρο το 1999. Αποτελεί άρθρο του καταστατικού τόσο της γερμανικής ομοσπονδίας (άρθρο 16) όσο και της λίγκας (άρθρο 8).

Το 2011 υπήρξε η πρώτη χαλάρωση του κανόνα, το περίφημο «Lex Leverkusen» προκειμένου μεγάλες εταιρείες που επένδυαν τουλάχιστον 20 συναπτά χρόνια στους συλλόγους να πάρουν τον μετοχικό έλεγχό τους, με τη σύμφωνη γνώμη των φιλάθλων. Ετσι, ο «νόμος Λεβερκούζεν» επέτρεψε στη φαρμακοβιομηχανία Bayer να πάρει υπό τον έλεγχό της τη Λεβερκούζεν, στην αυτοκινητοβιομηχανία VW να ελέγξει τη Βόλφσμπουργκ και στον ιδρυτή της εταιρείας λογισμικού SAP Ντίτμαρ Χοπ τη Χόφενχαϊμ.

Αν και ο κανόνας «50+1» αποτελεί πλέον μέρος της κουλτούρας του γερμανικού ποδοσφαίρου λόγω της κοινωνικοπολιτικής σύνδεσης των συλλόγων με τον πληθυσμό των πόλεων που εκπροσωπούν, πολλοί επενδυτές όπως ο Κιντ, αλλά και μεγάλοι σύλλογοι σαν την Μπάγερν πιέζουν για την κατάργησή του.

Διάλογος Über alles

Η Μπουντεσλίγκα αποτελεί αυτή τη στιγμή το δεύτερο πλουσιότερο πρωτάθλημα στον κόσμο, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της λίγκας Κρίστιαν Ζάιφερτ να ανακοινώνει έσοδα 3,37 δισ. ευρώ για τη σεζόν 2016/2017, αυξημένα κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και τριπλάσια σε σχέση με τη σεζόν 2003/2004.

Οι 14 από τις 18 ομάδες της Μπουντεσλίγκα παρουσίασαν έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ, ενώ στο γερμανικό ποδόσφαιρο απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα 54.275 άνθρωποι. Ωστόσο μόνο τρεις σύλλογοι, οι Μπάγερν, Ντόρτμουντ και Σάλκε βρέθηκαν στο τοπ 20 με τα πλουσιότερα κλαμπ του κόσμου.

Το βασικό επιχείρημα αυτών που πιέζουν προς νέα χαλάρωση του «50+1» είναι η συνέχιση του ανταγωνισμού των γερμανικών ομάδων με τις αγγλικές και τις ισπανικές.

Ο Ζάιφερτ είναι ανοιχτός στον διάλογο, ζητώντας μάλιστα τη συμμετοχή των Βρυξελλών και της ομοσπονδιακής επιτροπής ανταγωνισμού της Γερμανίας. Τονίζει πως η συζήτηση που θα ανοίξει δεν πρέπει να εξελιχθεί σε επίδειξη δύναμης. «Χρειαζόμαστε μια ειλικρινή συζήτηση, χωρίς παιχνίδια εξουσίας. Μέσα στη λίγκα οι σύλλογοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και αν είναι αναγκαίο θα συμβουλευτούμε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» υπογράμμισε ο ισχυρός άνδρας της λίγκας.

Σημείο καμπής

Οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Μπουντεσλίγκα αναμένεται να ληφθούν στο τέλος του χρόνου. Για οποιαδήποτε αλλαγή θα χρειαστεί να υπερψηφίσουν τα 2/3 των επαγγελματικών ομάδων της Α’ και Β’ κατηγορίας, δηλαδή οι 24 από τους 36 συλλόγους.

Οι δύο πόλοι είναι ήδη εμφανείς. Υπέρ της χαλάρωσης/ κατάργησης του «50+1» που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε ρώσους ολιγάρχες και σεΐχηδες να πάρουν τον έλεγχο των γερμανικών ομάδων έχει τεθεί η Μπάγερν και κατά η μεγάλη της αντίπαλος, η Ντόρτμουντ, που παρουσιάζει τον μεγαλύτερο μέσο όρο εισιτηρίων παγκοσμίως.