Ικανοποίηση επικρατεί στο Κίνημα Αλλαγής για το αποτέλεσμα της μάχης στη Βουλή για το σκάνδαλο της novartis. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και της Σεβαστουπόλεως εκτιμούν ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχασαν τις εντυπώσεις. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι παρά τις διαφορετικές αποχρώσεις που υπήρξαν στην προσέγγιση του όλου θέματος από το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι, το Κίνημα Αλλαγής κατάφερε να καταλήξει σε μια ενιαία θέση.

Η πρόταση να πέσει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο που στο οποίο αναγραφόταν «λέμε ναι στην σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρτικής εξέτασης σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με τα πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει την δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα», δεν ήταν μόνο, όπως αναφέρεται «μια άκυρη απάντηση σε μια άκυρη διαδικασία».

Επέτρεψε στο Κίνημα Αλλαγής να εμφανιστεί με διακριτή θέση κυρίως σε σχέση με τη ΝΔ. Η θέση αυτή ήταν το αποτέλεσμα της διάθεσης για συνεννόηση και της ανοιχτής γραμμής που είχαν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Σημειώνεται μάλιστα ότι με τη θέση αυτή δήλωσε σύμφωνος, σε ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφο ο Ευ. Βενιζέλος

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ, Παύλος Χρηστίδης έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνοντας ότι από τη συζήτηση αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως στοιχείο για να φέρει αυτή την υπόθεση εις πέρας. Όλο το σκηνικό που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα είναι μια σκευωρία που δημιουργεί προβλήματα στην υπόθεση, αντί να ρίχνει άπλετο φως. Ρίχνει σκιές και λάσπη σε πολιτικά πρόσωπα.»

Παράλληλα επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε «ποιος διόγκωσε την φαρμακευτική δαπάνη και την έφτασε σχεδόν στα 5,5 δις ευρώ το 2009. Και δεν είναι άλλος από τον κ. Καραμανλή» Παράλληλα επεσήμανε ότι «δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να ζητά πολιτική ευθύνη από αυτούς που μείωσαν τη φαρμακευτική δαπάνη -και αναφέρομαι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου- και να μην ονοματίζει ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης περιόδου».

Σε άτυπη ενημέρωση της η Χαρ.Τρικούπη επισημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή η θέση που εκφράστηκε ήταν «σταθερή και καθαρή». ¨Όπως σημειώνεται, προτάθηκε η σύσταση «Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρτικής Εξέτασης σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με το με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει την δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα.

¨Όταν όμως «μετά και την ομιλία του κ. Τσίπρα έγινε σαφές ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επέμενε για την συγκρότηση επιτροπής περιορισμένου χρόνου , περιορισμένης αρμοδιότητας και περιορισμένης ευθύνης, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής τότε συνεδρίασε η Κ.Ο και αποφάσισε διατυπώσει και εγγράφως με μορφή ψήφου τη θέση μας κατά μιας «άκυρης» επί της ουσίας διαδικασία»

Για τους επιτελείς της Χαρ.Τρικούπη δεν υφίσταται το δίλημμα αν υπάρχει σκάνδαλο ή αν η όλη υπόθεση είναι σκευωρία. Ισχύουν και τα δύο. «Υπάρχει σκάνδαλο στην εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και υπάρχει σκευωρία της Κυβέρνησης με την ολοφάνερη επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων»

Οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά τονίζουν ότι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, στην ομιλία της, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, επί της ουσίας, για την πολιτική στο φάρμακο. Συγκεκριμένα πρότεινε «να αναληφθούν όλες οι νομικές ενέργειες σε βάρος της εταιρείας ώστε να εξασφαλιστεί η αποζημίωση του Δημόσιου» και να «ζητήσει αμέσως η κυβέρνηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά φαρμάκου και να υποδείξει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία».

Παράλληλα, «κατέθεσε πρόταση για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάσει την αγορά φαρμάκου και τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα από σήμερα και για την επόμενη δεκαετία, με ειδική αναφορά στην προστασία, επιτέλους, της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που επίσης πλήττεται από τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών κολοσσών».