Σε πολιτικές ευθύνες στο σκάνδαλο Novartis εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, κάνοντας παράλληλα λόγο για ενδείξεις και όχι αποδείξεις μέσω της σχετικής δικογραφίας. Ο Πρωθυπουργός, έχοντας ως επικοινωνιακό και πολιτικό όπλο την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Moody’s, λίγα λεπτά πριν από την τοποθέτησή του, χαμήλωσε τους τόνους, τονίζοντας ότι το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους ανεξαιρέτως.

Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να αξιοποιήσει και να αναδείξει την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι είναι σκάνδαλο, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε μια ευκαιρία εκ μέρους της παράταξής του να κάνει μια υπέρβαση και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Με σαφή διάθεση να κοντύνει πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε παράλληλα ότι αυτή θα ήταν μια υπέρβαση, που αναλογεί όμως σε ηγέτες μεγαλύτερου διαμετρήματος και μεγαλύτερου βεληνεκούς από αυτό που ο πρόεδρος της ΝΔ διαθέτει και σημείωσε: «Οχι μόνο δεν το πράξατε, αλλά αντ’ αυτού υιοθετήσατε πλήρως την παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης».

Για να ενισχύσει το θεώρημα περί πολιτικής ευθύνης και αφού νωρίτερα ξεκαθάρισε ότι δεν θα μιλήσει με νομικούς όρους, εστίασε και σε άλλα μεγάλα σκάνδαλα του παρελθόντος, αν και το τωρινό της Novartis είπε ότι είναι ίσως το μεγαλύτερο σε σχέση με το μέγεθος της ζημίας του ελληνικού Δημοσίου, αλλά όχι το μοναδικό.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το σκάνδαλο Κοσκωτά και το Βατοπέδι με προφανείς πολιτικές προεκτάσεις, που κατά τον ίδιο δεν έμειναν ορφανά πολιτικής ευθύνης. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι τότε πρωθυπουργοί, ο Ανδρέας Παπανδρέου με παρρησία αναφέρθηκε στην πολιτική ευθύνη, αλλά και ο Κώστας Καραμανλής έπραξε το ίδιο με την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ. Παράλληλα στιγμάτισε και την κίνηση να υποβάλλουν πολιτικοί μηνύσεις, όπως π.χ. ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λέγοντας: «Δεν έκαναν ούτε μηνύσεις στη Δικαιοσύνη, ούτε στους πολιτικούς τους αντιπάλους».

Με οξύ ύφος κατήγγειλε τη στάση της ΝΔ, που αντί με θάρρος και παρρησία να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που της αναλογεί και να δηλώσει την εμπιστοσύνη της στην ελληνική Δικαιοσύνη, έχει εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, τους οποίους και στήριξε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην υπέρογκη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και εμφανίστηκε αμετακίνητος ότι αυτή η υπόθεση θα διαλευκανθεί πλήρως. Εμφανίστηκε δε αποφασισμένος να προχωρήσει, καθώς –όπως είπε –δεν πρόκειται να αγνοήσει η κυβέρνηση την εντολή του ελληνικού λαού, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να την εκφοβίσουν με μηνύσεις και απειλές. «Οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, οι νόμοι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν και δικαιοσύνη, να είστε σίγουροι θα αποδοθεί», κατέληξε.