Τη βεβαιότητα ότι «οι κατήγοροι έγιναν απολογούμενοι» εκφράζει πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την αποκάλυψη της δικογραφίας και τη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην υπόθεση Novartis. Ο πρόεδρος της ΝΔ, στην τοποθέτησή του λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στη Βουλή, κατήγγειλε ότι ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά για τη συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης για το χτίσιμο του προεκλογικού αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλετε να μετατρέψετε την επόμενη αντιπαράθεση σε πόλεμο λάσπης από τον οποίο ελπίζετε ότι θα επιβιώσετε πολιτικά», τόνισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού έκανε λόγο για την ύπαρξη παρακράτους, συνεχών παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και αγωνιώδη προσπάθεια του Πρωθυπουργού για τη διατήρηση της εξουσίας, σημείωσε πως «ό,τι κι αν κάνει θα τελειώσει με τις εκλογές». «Θα τελειώσετε με μια κάλπη και όχι με δέκα», τόνισε. Ακόμη, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «επικίνδυνη όχι μόνον για την οικονομία, αλλά για τη Δημοκρατία», σημείωσε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρεμβαίνει απροκάλυπτα στη Δικαιοσύνη. Μετέτρεψε τη Δημόσια Τηλεόραση σε εργαλείο απροκάλυπτης προπαγάνδας. Εργολάβοι και φοροφυγάδες του διαδικτυακού στοιχήματος προσπαθούν να καλλιεργήσουν την προπαγάνδα σας και να χτίσουν τη σκευωρία σας. Καλλιεργείτε ένα σύστημα που προωθεί τη χυδαιότητα στη θέση του πολιτικού διαλόγου. Ανέχεστε τη βία. Στοχοποιείτε μεθοδικά τους πολιτικούς σας αντίπαλους και δεν εξαιρείτε ούτε τις οικογένειές τους, χρησιμοποιώντας πληρωμένα φερέφωνα που τροφοδοτείτε με διαφημιστικά κονδύλια των ΔΕΚΟ».

Επίθεση για τον Κουρουμπλή. Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης Novartis, ρώτησε ευθέως τον Πρωθυπουργό γιατί από την πρότασή του εξαιρεί τη διερεύνηση ευθυνών για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον κατηγόρησε ανοικτά ότι δεν ενδιαφέρεται για την αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά μόνον για τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, προειδοποίησε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα «να μην τολμήσει να κλείσει την Προανακριτική Επιτροπή χωρίς να έρθουν όλα στο φως». «Δικαιοσύνη με ανώνυμες καταγγελίες και κατασκευασμένα κατηγορητήρια δεν υπάρχει σε μια Δημοκρατία. Οι μάρτυρες πρέπει να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής κατ’ αντιπαράσταση με τους εγκαλούμενους πολιτικούς, μπροστά σε αυτούς που κατηγορούν», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ότι «σκάνδαλο Novartis υπάρχει», αλλά διευκρίνισε ότι μόνον στην Ελλάδα οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «επεδίωξαν να συσκοτίσουν το πραγματικό σκάνδαλο που αφορά τις μεθόδους προώθησης του φαρμάκου, μετατρέποντας την υπόθεση σε πολιτική δίωξη με μάρτυρες κουκουλοφόρους». Απαίτησε οι μάρτυρες αυτοί να εμφανιστούν στην Προανακριτική Επιτροπή, «ακόμη και με κουκούλες ή με αλλοιωμένη φωνή και να αντιμετωπίσουν τους ανθρώπους που κατηγορούν».