Η Βρετανία θέλει να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση τον μεταβατικό χρόνο που θα χρειαστεί μετά το Brexit, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Το Λονδίνο ζητά περίοδο προσαρμογής που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και δύο χρόνια, ενώ οι Βρυξέλλες επιθυμούν η περίοδος αυτή να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2020. Το Brexit αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί επίσημα στα τέλη Μαρτίου του 2019.

Νέα έκθεση με τις θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit αναφέρει ότι το Λονδίνο επιθυμεί να συζητήσει τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις να υπάρξει κόντρα τόσο του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες όσο και της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι με τους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός της.

Ουσιαστικά η Βρετανία ζητά περισσότερο χρόνο ώστε να προετοιμαστεί για τις μελλοντικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις που θα έχει με την ΕΕ μετά το Brexit. Θέλει όμως να διατηρήσει κατά την περίοδο αυτή και το δικαίωμα να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση και την εφαρμογή νέων ευρωπαϊκών νόμων, καθώς και να μπορεί να ασκεί βέτο για τους νόμους αυτούς.

Αλλο σημείο τριβής είναι τα δικαιώματα των υπηκόων της ΕΕ που εργάζονται ή που θα εργάζονται στη Βρετανία. Η Μέι εμμένει επίσημα στο ότι όσοι υπήκοοι της ΕΕ φτάσουν στη χώρα μετά το Brexit θα έχουν άλλα δικαιώματα από όσους εργάζονται από πριν στη χώρα. Ομως στο Κοινοβούλιο ανέφερε ότι θέλει να μείνουν όλοι οι υπήκοοι της ΕΕ.

Η νέα αυτή εξέλιξη με την παρουσίαση της έκθεσης μετάβασης δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στο να επιτευχθεί συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Μέχρι τώρα το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες αναμενόταν να συμφωνήσουν σχετικά γρήγορα για τις λεπτομέρειες της περιόδου μετάβασης, με στόχο αυτή να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020. Πλέον φαίνεται ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να κινδυνεύσει να μην επιτευχθεί.

Υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της ΕΕ ανέφεραν στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να δεχτούν τα νέα αιτήματα της Βρετανίας, προσθέτοντας ότι αναμένουν να γίνουν υποχωρήσεις εάν η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι θέλει να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο.

Στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης από την πλευρά τους ανέφεραν ότι η Βρετανία δεν θέλει να αυξήσει τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit, αφού κάτι τέτοιο δεν θα το ήθελαν ούτε οι σύμμαχοι της πρωθυπουργού στο εσωτερικό της χώρας. Εκπρόσωπος της Τερίζα Μέι είπε ότι η έκθεση δεν συνιστά μεταβολή των μέχρι τώρα διαπραγματευτικών θέσεων της πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.