Αυξήσεις μισθών φέρνει η οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία καθώς τα συνδικάτα κλείνουν συμφωνίες για όλο και περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων. Το προηγούμενο διάστημα τα μεγάλα συνδικάτα είχαν προχωρήσει σε απεργίες, κυρίως στον κλάδο της βιομηχανίας, για να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση και τελικά, όπως όλα δείχνουν, έχουν αρχίσει να βρίσκουν τη χρυσή τιμή με τους εργοδότες. Χθες το σωματείο IG Metall συμφώνησε με τη Volkswagen για αυξήσεις 4,3% σε διάστημα 27 μηνών για 120.000 εργαζομένους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Στη συμφωνία αυτή περιλαμβάνονται επίσης η καταβολή εφάπαξ ποσού 100 ευρώ, αλλαγές στο πρόγραμμα συνταξιοδότησης από τη VW και το δικαίωμα επιλογής για ορισμένους εργαζομένους να απασχολούνται για λιγότερες ώρες αντί να λάβουν περισσότερα χρήματα.

ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ. Με βάση την ίδια συμφωνία η εταιρεία θα έχει το δικαίωμα να αυξάνει τις ώρες απασχόλησης όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Πρόκειται για σημαντική παραχώρηση που έκαναν τα σωματεία προκειμένου να συμφωνήσουν για τις αυξήσεις οι εργοδότες, οι οποίοι θέλουν να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αυξήσουν την παραγωγή εάν αυτό χρειαστεί. Αυτό το διάστημα οι βιομηχανίες, περιλαμβανομένων και των αυτοκινητοβιομηχανιών, έχουν πολλές παραγγελίες λόγω της βελτίωσης της οικονομίας.

Στις αρχές του μήνα το σωματείο IG Metall πέτυχε αντίστοιχη συμφωνία για τους εργάτες μετάλλου με την ένωση εργοδοτών Suedwestmetall στη Νοτιοδυτική Γερμανία.

Κι εκείνη η συμφωνία αφορούσε μισθολογικές αυξήσεις 4,3% από τον Απρίλιο και μετά και τη χορήγηση επιπλέον παροχών σε διάστημα 27 μηνών. Σε ετήσια βάση η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για αυξήσεις στις αποδοχές διαμορφώνεται στα επίπεδα του 3,5%. Και σε εκείνη τη διαπραγμάτευση και στην περίπτωση της VW το σωματείο IG Metall είχε ζητήσει αυξήσεις κατά 6%.

Το IG Metall και το συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων Verdi εκπροσωπούν συνολικά το 15% όλων των εργαζομένων.