Ανελέητο κυνηγητό με 200.000 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, στενό μαρκάρισμα στους οφειλέτες του Δημοσίου αλλά και 100.000 τηλεφωνικές οχλήσεις στους φορολογούμενους για να συμμορφωθούν στις υποχρεώσεις τους σχεδιάζει για φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Επίσης προωθεί νέο απλούστερο νομοθετικό πλαίσιο διάρρηξης τραπεζικών θυρίδων από κατάσχεση αλλά και την ενεργοποίηση μέχρι το τέλος Μαρτίου της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την παρακολούθηση των μισθώσεων ακινήτων που διενεργούνται από πλατφόρμες τύπου Airbnb. Παράλληλα θα διενεργηθούν τουλάχιστον 500 επιτόπιοι έλεγχοι σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για την απόδοση του φόρου διαμονής ο οποίος επιβλήθηκε από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, φέτος θα πρέπει να εισπραχθούν 2,8 δις ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά και ποσοστό 24% των «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, να επιβληθούν κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε έξι στους δέκα οφειλέτες για τους οποίους μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα και να διενεργηθούν τουλάχιστον 1.000 έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου καθώς και 100 έλεγχοι σε συμβολαιογράφους. Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες αλλά και οι επιχειρήσεις με πειραγμένες ταμειακές μηχανές.

Οι βασικοί στόχοι

Σύμφωνα με την απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή οι βασικότεροι στόχοι της ΑΑΔΕ για φέτος είναι οι εξής:

Εισπράξεις 2,8 δισ. € έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους της Φορολογικής Διοίκησης.

Εισπραξιμότητα 24% επί του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους της Φορολογικής Διοίκησης.

Ποσοστό οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της Φορολογικής Διοίκησης, 59% (αφορά οφειλέτες για τους οποίους η Φορολογική Διοίκηση δύναται να λάβει μέτρα).

Εισήγηση κοινής Απόφασης του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. και Υπουργού Οικονομικών κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 7 του άρθρου 36 του Κ.Ε.Δ.Ε., σχετικά με τον τρόπο προσδιορισμού της εμπορικής αξίας ακινήτου που κατάσχεται, του αρμόδιου οργάνου για τον προσδιορισμό αυτής, του τρόπου καθορισμού της αμοιβής του οργάνου αυτού και κάθε ειδικότερου θέματος, μέχρι 31/12/2018.

Διενέργεια τουλάχιστον 450 ελέγχων από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και βεβαίωση φόρων τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, με εισπραξιμότητα άνω του 40%.

Διενέργεια τουλάχιστον 550 ελέγχων από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και βεβαίωση φόρων τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ με εισπραξιμότητα τουλάχιστον 20%.

Διενέργεια τουλάχιστον 1.250 ελέγχων από τις εφορίες Ανωνύμων Εταιρειών Φ.Α.Ε. με βεβαίωση φόρων τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ και 1.100 ελέγχους επιστροφών φόρων με εισπραξιμότητα άνω του 15%.

Διενέργεια τουλάχιστον 15.500 ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ. με βεβαίωση φόρων τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ αλλά και 70.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων ενώ τα τελωνεία προβλέπεται να διενεργήσουν επιπλέον 100.000 ελέγχους.

Διενέργεια πλήρων και μερικών ελέγχων επί «φρέσκων» υποθέσεων, σε ποσοστό τουλάχιστον 70% επί του συνόλου των πλήρων και μερικών ελέγχων.

Διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

Διενέργεια τουλάχιστον 70.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ.

Διενέργεια τουλάχιστον 500 μερικών επιτόπιων ελέγχων για διασφάλιση της είσπραξης του φόρου διαμονής.

Διενέργεια τουλάχιστον 200 ειδικών στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών.

Διενέργεια τουλάχιστον 110 υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον Φ.Π.Α. από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 45% αυτών.

Απενεργοποίηση τουλάχιστον 50 Α.Φ.Μ. εξαφανισμένων εμπόρων (φυσικών προσώπων, εταιρειών).

Ολοκλήρωση έρευνας σε τουλάχιστον 230 Α.Φ.Μ. κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.

Συμμόρφωση των φορολογουμένων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε ποσοστό τουλάχιστον 52%, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και είσπραξη τουλάχιστον 37% των εν λόγω οφειλών, μετά από δράσεις της Δ.Φ.Σ. Διαβίβαση αρμοδίως του αρχείου των μη συμμορφούμενων φορολογούμενων για περαιτέρω ενέργειες

Διενέργεια τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών, από το τηλεφωνικό κέντρο της Δ.Φ.Σ., με σκοπό τη συμμόρφωση των φορολογούμενων και την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων ως προς την υποβολή δηλώσεων (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ., Φ.Ε. Φ.Π., Φ.Ε.Ν.Π. κ.λπ.) και την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφών σε ποσοστό 100% ως προς το πλήθος και το ποσό (για όλα τα φορολογικά αντικείμενα), ώστε στις 31/08/2018 να μην υφίστανται εκκρεμείς επιστροφές άνω των 90 ημερών.

Εκκαθάριση των υφιστάμενων αρχικών, τροποποιητικών, συμπληρωματικών δηλώσεων (όλων των φορολογιών), ώστε στις 31/08/2018 να μην υφίστανται ανεκκαθάριστες δηλώσεις με ποσά προς επιστροφή άνω των 90 ημερών.

Εξέταση αναπροσαρμογής των συντελεστών φορολόγησης πλοίων της δεύτερης κατηγορίας του Ν.27/1975 και πρόταση σχεδίου νόμου, μέχρι 31/12/2018.

Εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφών σε ποσοστό 100% ως προς το πλήθος και το ποσό (για όλα τα φορολογικά αντικείμενα), ώστε στις 31/08/2018 να μην υφίστανται εκκρεμείς επιστροφές άνω των 90 ημερών.

Εισήγηση για την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου διάρρηξης τραπεζικών θυρίδων από κατάσχεση, μέχρι 31/12/2018.

Σύνταξη πρότασης με λύσεις για όσους οφειλέτες κατηγοριοποιηθούν ως βιώσιμοι και μη βιώσιμοι, μέχρι 31/03/2018.

Εισπράξεις προ επιστροφών 2 εκατ. ευρώ από την εκποίηση οχημάτων και δικύκλων και λοιπών ειδών.

Χαρακτηρισμός 4,5 δισ. € εκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής Διοίκησης ως ανεπίδεκτων είσπραξης, εκ των οποίων τα 4,3 δισ. € από την Ε.Μ.ΕΙΣ.

Συνολικό ποσό εισπράξεων της Ε.Μ.ΕΙΣ. 645 εκατ. ευρώ από μεγάλους οφειλέτες και από στοχευμένες δράσεις.

Φορολογικές δηλώσεις

Επίσης έως το τέλος Μαίου θα γίνει επικαιροποίηση εντύπων και οδηγιών για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων ενώ ένα μήνα νωρίτερα υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα για το φορολογικό έτος 2017.