Για… νιοστή φορά έληξε η συνεργασία του Αλέξη Κούγια με τον Ηλία Φυντάνη και η διάδοχη λύση επιβεβαιώνει ότι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΛ τάσσεται διαχρονικά υπέρ της ανακύκλωσης (προπονητών)!

Ο Σέρβος Ράτκο Ντόστανιτς είναι άλλωστε ο 5ος τεχνικός που συνεργάζεται ξανά με τον γνωστό ποινικολόγο στις τελευταίες 10 σεζόν.

Από αυτή την πεντάδα, βέβαια, μόνο ένας έχει θητεύσει και στην Παναχαϊκή και στην ΑΕΛ. Στις δύο ομάδες δηλαδή που καθοδήγησε ως διοικητικός ηγέτης ο Αλέξης Κούγιας από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα.

Η αποκλειστικότητα ανήκει στον απερχόμενο τεχνικό της Λάρισας Ηλία Φυντάνη, ο οποίος κατέχει και ένα πιθανότατα ακατάρριπτο ρεκόρ. Για την ακρίβεια, πιο ορατό είναι το ενδεχόμενο να το διευρύνει ο ίδιος στο μέλλον παρά να βρεθεί κάποιος που θα το σπάσει. Ο Φυντάνης μετράει συνολικά πέντε θητείες στην Παναχαϊκή με Κούγια αφεντικό. Προσμετρώντας και τη φετινή στη Λάρισα, η σούμα βγάζει έξι συνεργασίες!

Μάλιστα, έχει καταγραφεί και σεζόν (το 2012-13 στη Football League) κατά την οποία ο Φυντάνης θήτευσε δύο φορές στους Αχαιούς. Ανέλαβε αρχικά το πηδάλιο από 9 Οκτωβρίου έως 19 Νοεμβρίου και ο Κούγιας τον επανέφερε στις 4 Απριλίου.

Επτά σε μία σεζόν

Εκείνη τη σεζόν οι ποδοσφαιριστές της Παναχαϊκής καθοδηγήθηκαν σε αγώνες πρωταθλήματος από επτά διαφορετικούς προπονητές (Γιάννη Παπακώστα, Ηλία Φυντάνη, Ανδρέα Ζήκο, Γιώργο Κούτση, Σωτήρη Αντωνίου, Βαγγέλη Καράτση και Αγγελο Διγκόζη), συνυπολογίζοντας στην καταμέτρηση και τις υπηρεσιακές λύσεις.

Πέραν του Φυντάνη, που είναι εκτός συναγωνισμού, κατατάσσονται στους προπονητές της ανακύκλωσης (με δύο θητείες έκαστος) και οι Σάκης Τσιώλης, Δημήτρης Σπανός και Βαγγέλης Καράτσης. Ο τελευταίος, βέβαια, αποτέλεσε υπηρεσιακή λύση και το 2011-12 (μία νίκη) και την επόμενη περίοδο (μία ήττα).

Ας ξετυλίξουμε όμως από την αρχή το κουβάρι. Στην Παναχαϊκή ο Αλέξης Κούγιας προσχώρησε τον Δεκέμβριο του 2008 αρχικά ως «συμπαίκτης» του ομογενούς επιχειρηματία από την Αυστραλία Κώστα Μακρή.

Εκτοτε (σε 9 χρόνια και 2 μήνες) έχει συνεργαστεί με συνολικά 23 προπονητές σε Πάτρα και Λάρισα. Οι αλλαγές φρουράς, ωστόσο, είναι 30 (22 στους Αχαιούς, 8 στους Βυσσινί), αφού υπάρχουν και οι ανακυκλώσιμοι τεχνικοί.

Από τους 23 προπονητές μόνο ένας κατάφερε να βγάλει ολόκληρη σεζόν. Το επίτευγμα πιστώνεται στον Δημήτρη Σπανό, που οδήγησε την Παναχαϊκή στη 2η θέση στον νότιο όμιλο της Football League πίσω από την ΑΕΚ το 2014-15 και εξασφάλισε συμμετοχή στα πλέι οφ ανόδου. Εστω κι αν σε αυτή τη διαδικασία οι Αχαιοί τερμάτισαν στην 6η και τελευταία θέση.

Μοναδική περίπτωση

Από κει και πέρα υπάρχει και προπονητής που προσελήφθη, αλλά δεν καθοδήγησε την ομάδα σε επίσημο ματς. Η Παναχαϊκή είχε ανακοινώσει συμφωνία για διετές συμβόλαιο με τον Μπάμπη Τεννέ στις 13 Μαΐου 2009, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι θα αυξάνονταν οι αποδοχές του τη δεύτερη χρονιά με την προϋπόθεση ότι θα επιτύγχανε την άνοδο από την τρίτη στη δεύτερη κατηγορία. Τελικά, στην πρεμιέρα της Γ’ Εθνικής τον Σεπτέμβριο του 2009 καθόταν στον πάγκο ο Δημήτρης Σπανός…

Για να δούμε όμως αναλυτικά όλους τους προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε ο Κούγιας ανά σεζόν, με την υποσημείωση ότι το καλοκαίρι του 2015 μεταπήδησε από την Παναχαϊκή στην ΑΕΛ: 2008-09 Ποστέκογλου, Τζαναβάρας (Γ’ Εθνική), 2009-10 Τεννές, Σπανός, Γκέραρντ, Μαραντάς (Γ’ Εθνική), 2010-11 Μαραντάς, Φυντάνης (Γ’ Εθνική), 2011-12 Σεροπιάν, Φυντάνης, Καράτσης, Βούζας, Παπακώστας (Football League), 2012-13 Παπακώστας, Φυντάνης, Ανδρέας Ζήκος, Κούτσης, Αντωνίου, Καράτσης, Διγκόζης, Φυντάνης (Football League), 2013-14 Καβακάς, Νίκος Παπαδόπουλος, Φυντάνης (Football League), 2014-15 Σπανός (Football League), 2015-16 Ντόστανιτς, Τσιώλης (Football League), 2016-17 Αναστασιάδης, Τσιώλης, Βουτυρίτσας, Πάους (Σούπερ Λίγκα), 2017-18 Πάους, Ματάισεν, Φυντάνης, Ντόστανιτς (Σούπερ Λίγκα).