Τα διμερή θέματα μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, που εντάσσονται στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης του Brexit, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Βρετανό υπουργό για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση και διαβεβαίωσε πως τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων και φοιτητών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία είναι απολύτως κατοχυρωμένα. Ωστόσο, σημείωσε, «υπάρχει μια συζήτηση για τα δικαιώματα όσων θα μεταβούν στη Μεγάλη Βρετανία κατά τη μεταβατική περίοδο» και διαμήνυσε πως η Ελλάδα επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

Επιπλέον, εξέφρασε την αισιοδοξία του, τα περισσοτερα από τα διμερή θέματα να καλυφθούν από την τελική συμφωνία για τη νέα σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. «Αυτή θα έχει τον χαρακτήρα μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και μια συμφωνία εταιρική, για τα θέματα ασφάλειας και άμυνας» διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κατρούγκαλος και σε ζητήματα που αφορούν την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων προστατευόμενης προέλευσης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα καλυφτούν κι αυτά από τη συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός αναγνώρισε πως αντικείμενο διμερούς συμφωνίας μετά την τελική συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, μπορεί να είναι άλλα ανοικτά θέματα, αναφέροντας ως παράδειγμα τις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές.

Εστιάζοντας περαιτέρω στο περιεχόμενο της συνάντησης με τον Βρετανό υπουργό, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως ήταν κοινή πεποίθηση ότι το Brexit δεν πρέπει να έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά για το Ηνωμένο Βασίλειο, μολονότι προφανώς δεν μπορεί μια χώρα, που δεν θα είναι πια μέλος της ΕΕ, να έχει περισσοτερα ή ίδια δικαιώματα από τις χώρες-μέλη. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημανε πως η Ελλάδα, δεσμεύθηκε να συνεχίσει να εξασφαλίζει την ενότητα των 27 στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας όμως και έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και με τη φιλική αυτή χώρα.

Ο κ. Ντέιβις δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση και αναχωρεί σε λίγη ώρα από την Αθήνα για την Ουγγαρία, τελευταίο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του σε πέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου για τον καθορισμό της διαπραγματευτικής στρατηγικής της Βρετανίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από