Χαίρομαι που στην υπόθεση αυτή που αφορά το υπουργείο Υγείας βρήκατε μια θέση και για μένα παρότι που δεν μπόρεσε ο ένας από τους μάρτυρες που ψέλλισε το όνομά μου να αφηγηθεί μια σκαμπρόζικη ιστορία, μια ιστορία βαλίτσες και φακέλους, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ειρωνικό τόνο αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

«Πολύ μίζερη η αναφορά στο όνομά μου. Υποθέτω ότι μπήκε από συνήθεια γιατί κάποιοι δεν έχουν βάλει μυαλό από προηγούμενες προσπάθειες σπίλωσής μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε γιατί έγινε αυτό τώρα και υποστήριξε ότι είχε προαναγγελθεί ως κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο.

Εξηγώντας γιατί γίνεται αυτό τώρα, είπε ότι εξατμίστηκε ο εξτρεμισμός στην οικονομία και η κυβέρνηση γλύφει εκεί που έφτυνε χωρίς αποτέλεσμα. «Γιατί το αφήγημα της καθαρής εξόδου δεν προκύπτει γιατί προσκρούει στις αγορές».

«Γίνατε τα καλύτερα ντελίβερι μπόι που εκλιπαρούν για επαίνους από τους ευρωπαίους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πήγε να παίξει με το ονοματολογικό για να φέρει σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν το πετύχατε και ξαφνικά άνοιξαν όλα τα μέτωπα. «Τα Ίμια 2 είναι πολύ χειρότερα από τα Ίμια 1 γιατί γνωρίζαμε τα πάντα. Πρώτη φορά στα 15 χρόνια Ερντογάν έχουμε θερμό επεισόδιο» δήλωσε.

Ο βουλευτής εκτίμησε ότι η κυβέρνηση αναζητά την εύκολη διαφυγή αλλά αυτό είναι επικίνδυνο. «Στη δικαιοσύνη έχει δημιουργηθεί ζοφερή κατάσταση» τόνισε, εξαπολύοντας επίθεση κατά της Κατερίνας Θάνου.

«Στη δικαιοσύνη έχει δημιουργηθεί ζοφερή κατάσταση, θίγεται η εσωτερική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Ασκούνται πειθαρχικές και διώξεις σε βάρος εισαγγελέων όταν δεν αρέσει η κρίση τους» σημείωσε.

«Στέλνω μήνυμα ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας και ζητώ στο όνομα του δικαίου να αντισταθούν στην προσβολή της δικαστικής ανεξαρτησίας. Αυτό το έχει αναλάβει υπεργολαβικό συνεργείο της τρίτης συνιστώσας της κυβέρνησης».

«Δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων»

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για σκευωρία που δεν έχει υπάρξει όμοια της σε άλλη χώρα, ενώ εκτίμησε ότι στο στόχαστρο μπήκε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου γιατί προσχωρεί στη γραμμή της αλλά και ότι ο κ. Πικραμμένος μπήκε στο στόχαστρο γιατί εκφράζει μια άποψη στη Δικαιοσύνη, ενώ ο κ. Στουρνάρας γιατί η κυβέρνηση θέλει να τον διώξει, κάτι που εκτίμησε ισχύει και για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε «παραλείψεις προσώπων». Σημείωσε τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνης και στηλίτευσε τον ρόλο της κυρίας Θάνου, κάνοντας αναφορά και στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Κατέθεσε μάλιστα δηλώσεις της, που παραβιάζουν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και έστειλε μήνυμα στους δικαστικούς λειτουργούς, ζητώντας τους να αντισταθούν.

Το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει, το βαθύ κράτος στεγάζεται και πάλι στη Δικαιοσύνη και το έχει αναλάβει η τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης, είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για σκευωρία, επισημαίνοντας ότι σε καμία άλλη χώρα το σκάνδαλο Novartis δεν έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις και περιέγραψε την επιχειρηματική σύγκρουση.

Προσχωρήσατε στη γραμμή μας και αυτό δεν το αντέχετε, δεν μπορείτε να το δικαιολογήσετε στο ακροατήριό σας, είπε ο κ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης, αναφέροντας ότι επελέγησαν ως στόχοι οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης -ο ίδιος και ο Αντώνης Σαμαράς.

Με επιλέξατε γιατί είμαι καρφί στα μάτια σας, συνέχισε και έκανε λόγο για στοχοποίηση όσων ενοχλούν την κυβέρνηση. Έχετε βαλθεί να διώξετε τον κ. Στουρνάρα, θέλετε τη θέση του επιτρόπου από τον κ. Αβραμόπουλο, σημείωσε.

Οι επιλογές προσώπων είναι το ένα ζήτημα, η απουσία προσώπων είναι το άλλο, υποστήριξε και ανέπτυξε τη θέση ότι στόχος για τη ΝΔ είναι ο διεμβολισμός της και για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο αποκλεισμός των ανθρώπων που είναι κατά του φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή παλαιότερη ομιλία του πρωθυπουργού και δηλώσεις σειράς στελεχών (Λάππας, Πολάκης) και δημοσιεύματα από εφημερίδες όπως το «Documento», έκανε λόγο για αντιποίηση δικαστικής αρχής.

Έφθασε έτσι στη σκηνογραφία, όπως είπε, των προστατευόμενων μαρτύρων. Πόθεν προέκυψε, αναρωτήθηκε. Από το FBI, έδωσε ο ίδιος την απάντηση. Για να δείξει η κυβέρνηση εκσυγχρονισμένη.

Η παραίτηση Ράικου δεν έγινε όπως την παρουσίασε ο κ. Παπαγγελόπουλος, αλλά πιεζόμενη από την εφημερίδα Documento, υπενθύμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και κατέθεσε στα πρακτικά επιθέσεις της εφημερίδας και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Σε ό,τι αφορά στις καταθέσεις των μαρτύρων, μίλησε για εντυπωσιακή μεθοδολογία. Παρουσίασε πίνακα με τις ημέρες, τις ώρες κατάθεσης και τις απομαγνητοφωνήσεις, που δείχνουν μεγάλες σε διάρκεια καταθέσεις με μικρή απομαγνητοφώνηση και μικρές σε διάρκεια καταθέσεις με μεγάλες απομαγνητοφωνήσεις. Και διαφορετικές γραμματοσειρές.

Το όνομά μου προστέθηκε στις 15 Ιανουαρίου, επισήμανε και υποστήριξε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.

Κατέθεσε στα πρακτικά και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Documento», που περιλαμβάνει και κατάθεση που δόθηκε την Κυριακή, που η εφημερίδα κυκλοφορούσε.

Οι κύριοι Κοντονής και Παπαγγελόπουλος έχουν μελετήσει τη δικογραφία, παραβιάζοντας τον νόμο, ενώ ο κ. Πολάκης δήλωσε ότι ήξερε τους μάρτυρες, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και επανέλαβε ότι προκύπτει αντιποίηση εισαγγελικής αρχής.

Σε ό,τι αφορά στην καταγγελία Σαράφη, είπε ότι αφορά περίοδο που δεν ήταν υπουργός Οικονομικών (σ.σ. Μάιος 2012). Είχε παραιτηθεί, καθώς είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με την εμπλοκή Λιντζέρη, επισήμανε ότι συμπίπτει με το κούρεμα των ομολόγων των φαρμακευτικών εταιρειών, που ξεκίνησαν πόλεμο εναντίον του. Θα μου δίνανε και μπουρμπουάρ επειδή του έκοψα 2,5 δισ. ευρώ, είπε χαρακτηριστικά.

Καταθέτοντας τη μήνυσή του, έκανε λόγο για σφετερισμό δημόσιας ιδιότητας, με στόχο το κράτος δικαίου. Εκ των υστέρων δεν θεραπεύεται η ακυρότητα της προδικασίας, ανέφερε για το θέμα της εκ των καθυστερημένης ανακήρυξης των μαρτύρων σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Βουλής του ζήτησε να τελειώσει την ομιλία του. «Πρόεδρε μου χαλάτε τον ειρμό» αντέταξε ο κ. Βενιζέλος.

Το θέμα των μαρτύρων είναι τίποτα, μπροστά στο colpo grosso της προανακριτικής επιτροπής, συνέχισε σχετικά με το θέμα της παραγραφής. Στόχος να μην καταθέσουν οι μάρτυρες και να μείνει η λάσπη. Το τέλειο έγκλημα, τόνισε.

Εμείς δεν θέλουμε παραγραφή, δεν θέλουμε κόλπο, θέλουμε έρευνα επί της ουσίας, ξεκαθάρισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναρωτήθηκε αν υπάρχει πιο νοσηρή αντίληψη και μεγαλύτερη αθλιότητα από αυτό. Περιέγραψε την όλη κατάσταση ως «καφκικό πλαίσιο».

Θέλουν να παρεμποδίσουν τις μηνύσεις μας, γιατί ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος μπορεί να έχει το ακαταδίωκτο. Αυτό δεν αφορά όμως τους συνεργούς και την κατάχρηση εξουσίας με στόχο την αλλοίωση των θεσμών του πολιτεύματος, σημείωσε.

Μίλησε μάλιστα για βιασμό των θεσμών και είπε ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές: «Δημοκρατία ή αυταρχισμός, δε θα αφήσουμε να θάψουν το μέλλον της χώρας στη λάσπη».

«Η επόμενη Βουλή σηκώνει μεγάλο θεσμικό βάρος για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την αποκάλυψη της μεγαλύτερης και πιο πρόχειρης σκευωρίας στην περίοδο της μεταπολίτευσης» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.