Πεταμένα στην άκρη του δρόμου σε περιοχή του Μεσολογγίου εντοπίστηκαν τα πτώματα επτά κουταβιών, τα οποία άγνωστοι είχαν πυροβολήσει νωρίτερα.

Οι σοκαριστικές εικόνες έχουν κάνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τον γύρο του Διαδικτύου. Η κτηνιατρική εξέταση έδειξε πως τα κορμιά των επτά κουταβιών φέρουν διαμπερή τραύματα, ενώ βρέθηκαν σκάγια. Οι δράστες επικηρύχθηκαν, μάλιστα, για 1.200 ευρώ.

Το νέο αυτό άγριο περιστατικό κακοποίησης ζώων έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα που βλέπει όλο και πιο συχνά το φως της δημοσιότητας. Είναι ενδεικτικό πως σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία τονίζει πως η Ελλάδα είναι «μια χώρα βουτηγμένη στο αίμα χιλιάδων αθώων ζώων. Και μερικοί στρουθοκαμηλίζουν μιλώντας για μεμονωμένα περιστατικά. (…) Αφιερώνουμε αυτές τις εικόνες στους αρμόδιους υπουργούς, εισαγγελικές, αστυνομικές και άλλες Αρχές. Μήπως και τα διαλυμένα κορμιά αυτών των μικρών ζώων τούς συγκινήσουν».

ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ. «Το άγριο αυτό έγκλημα δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς. Κάποιος ή κάποιοι αποφάσισαν να εξοντώσουν ένα ένα τα επτά κουτάβια. Τι άνθρωποι είναι αυτοί; Η κακοποίηση ενός ζώου γενικότερα, πάντως, δείχνει για τον δράστη πως πρόκειται για άτομο με σοβαρή ψυχική διαταραχή» εξηγεί στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Αχαϊκού Συλλόγου για τη Μέριμνα των Ζώων Αναστασία Αραβαντινού.

Μελέτες έχουν δείξει πως ο βασανισμός ζώων μπορεί να κρύβει κι άλλες εγκληματικές συμπεριφορές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σύνηθες άτομα που κακοποιούν ζώα να κακοποιήσουν κάποια στιγμή και ανθρώπους, ίσως τους πιο αδύναμους, όπως είναι τα παιδιά, οι γυναίκες ή οι ηλικιωμένοι.

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Στο μεταξύ, το δικαστήριο Ζακύνθου επέβαλε χθες ποινή φυλάκισης 22 μηνών με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ σε 46χρονο για τις κατηγορίες της παράβασης του νόμου περί όπλων, κατοχής και οπλοχρησίας, και του νόμου περί αδέσποτων και δεσποζόμενωνζώων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο άνδρας πήγε στο αγρόκτημα για να πάρει το όπλο που ανήκε στον πατέρα του, ο οποίος είχε πεθάνει, αλλά και να ταΐσει το σκυλί που ήταν δεμένο στο σημείο. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως αμυνόμενος πυροβόλησε το ζώο γιατί του επιτέθηκε.

ΣΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. «Σε περιοχές της περιφέρειας και κυρίως στις κλειστές κοινωνίες πολλοί κάτοικοι βλέπουν τα ζώα ως αντικείμενα. Οταν δεν τους είναι πια χρήσιμα, τα εξοντώνουν. Οταν για παράδειγμα ο σκύλος τους γεννήσει κουτάβια, τα κλείνουν σε σακούλες και τα πετάνε σε κάδους ή τα αφήνουν να πνιγούν σε ποτάμια και ρέματα. Γινόμαστε μάρτυρες πολλών τέτοιων περιστατικών σχεδόν καθημερινά. Στις πόλεις, θα λέγαμε, πως ο τρόπος κακοποίησης διαφέρει. Στην Πάτρα, για παράδειγμα, μας έχουν γίνει καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες δράστες ρίχνουν με αεροβόλο όπλο από τα μπαλκόνια στοχεύοντας γάτες» λέει η Αναστασία Αραβαντινού.

Μόλις προχθές συνελήφθη ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία έδεσε και βασάνισε σκύλο με σύρμα στην περιοχή Βέλο Κορινθίας. Το ζώο εντοπίστηκε στην αυλή ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού, δεμένο με σύρμα από τα πόδια, την κοιλιά και τα γεννητικά όργανα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλικιωμένη δικαιολόγησε την πράξη της, ισχυριζόμενη πως ο σκύλος της είχε φάει 14 κότες.

Οπως επισημαίνει η Αναστασία Αραβαντινού, το γεγονός ότι υπάρχει νόμος που τιμωρεί τους δράστες είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό, ιδίως στις κλειστές κοινωνίες, «προκειμένου η ενημέρωση για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας πράξης να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε φαινόμενα κακοποίησης και βασανισμού».