Για τον Ντόναλντ Τραμπ το FBI φταίει για τις ένοπλες επιθέσεις στα σχολεία με τα δεκάδες θύματα, επειδή το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών είναι τόσο απασχολημένο με την έρευνα για τις σχέσεις συνεργατών του προέδρου με τη Ρωσία ώστε δεν μπόρεσε να αποτρέψει το πρόσφατο μακελειό σε σχολείο της Φλόριντα. Ομως για τους μαθητές που επέζησαν από την πιο αιματηρή επίθεση σε αμερικανικό λύκειο στην ιστορία των ΕΙΠΑ, το φταίξιμο ανήκει ολοκληρωτικά στον πρόεδρο Τραμπ και στο γεγονός ότι υποστηρίζει (και υποστηρίζεται από) το λόμπι των όπλων και αρνείται να προωθήσει νόμους που θα κάνουν πολύ πιο αυστηρούς τους νόμους για την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία.

«Ω Θεέ μου. Δεκαεπτά συμμαθητές μου και φίλοι χάθηκαν και έχεις το θράσος να μιλάς για τη Ρωσία;» σχολίασε η 16χρονη Μόργκαν Ουίλιαμς στο twitter την ανάρτηση του Τραμπ. «Δεν έχεις καρδιά;» Το FBI παραδέχθηκε ότι είχε δεχθεί προειδοποίηση για τον Νίκολας Κρουζ που σκότωσε 17 άτομα στο σχολείο του Πάρκλαντ αλλά δεν υπήρξε κάποια κίνηση που θα μπορούσε να προλάβει την επίθεση. Ομως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η ολιγωρία του FBI έχει οποιαδήποτε σχέση με την έρευνα εις βάρος συμβούλων του Τραμπ και τις σχέσεις τους προεκλογικά με ρώσους αξιωματούχους.

ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ. Η Αμερική είναι ακόμα σοκαρισμένη από το μακελειό στη Φλόριντα και η φωνή της μαθήτριας του σχολείου Εμα Γκονζάλες φαίνεται να αφυπνίζει τις κοιμισμένες συνειδήσεις σχετικά με τη συζήτηση για την πολιτική που αφορά τα όπλα. Η ομιλία της στη διάρκεια τελετής που έγινε για τα θύματα στο σχολείο του Πάρκλαντ μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο. «Θα είμαστε τα παιδιά για τα οποία διαβάζετε στα βιβλία. Οχι επειδή αποτελούμε άλλη μια στατιστική για μαζικές δολοφονίες στην Αμερική… Αλλά επειδή ζήσαμε την τελευταία μαζική δολοφονία», είπε με έντονη συναισθηματική φόρτιση. «Ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να ρίξει αλλού το φταίξιμο. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον αγνοήσουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα, έναν αγώνα που αρνείται να αναγνωρίσει», τόνισε, αποκαλώντας τα λόγια του Τραμπ «αισχρά».

Σε πλήρη αντιδιαστολή με τη στάση του σημερινού προέδρου, ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα έγραψε στο twitter: «Πενθούμε μαζί με το Πάρκλαντ. Ομως δεν είμαστε αδύναμοι. Η φροντίδα των παιδιών μας είναι το πρώτο μας μέλημα. Και μέχρι να μπορούμε ειλικρινά να λέμε ότι κάνουμε όσα πρέπει για να τα προφυλάξουμε από τον κίνδυνο και να θεσπίσουμε νόμους κοινής λογικής για την ασφάλεια σχετικά με τα όπλα – κάτι που επιθυμούν οι περισσότεροι Αμερικανοί – θα πρέπει να αλλάξουμε».

Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΝΑΜΕΙΞΗ. Ενώ όμως η συζήτηση για τα όπλα στις ΗΠΑ αναζωπυρώνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Η λεπτομερής απαγγελία κατηγοριών εις βάρος 13 Ρώσων για παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία ότι το Κρεμλίνο ενίσχυσε τον Τραμπ. Οι κατηγορίες που διατυπώνονται σε 37 σελίδες αποκαλύπτουν ένα περίπλοκο δίκτυο που είχε στόχο να υποστηρίξει τον Τραμπ και να υπονομεύσει την αντίπαλό του στις εκλογές Χίλαρι Κλίντον μέσω συγκεντρώσεων και αγοράς διαφημίσεων σε κοινωνικά μέσα. Μεταξυ αυτών που κατηγορούνται είναι ο 56χρονος Γεβγκένι Πριγκόζιν, ένας ολιγάρχης γνωστός ως «σεφ του Πούτιν». Εκείνος χρηματοδοτούσε την «βιομηχανία των τρολ». Και πλέον το μέγα ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η δραστηριότητα επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.