Μετά από διακοπή μίας εβδομάδας, η διεξαγωγή των αναμετρήσεων της 23ης αγωνιστικής της Euroleague βρίσκει τις δύο εκπροσώπους του ελληνικού μπάσκετ στην προνομιούχο πρώτη τετράδα που δίνει πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Η «μάχη» εντείνεται στις 8 αγωνιστικές που απομένουν για την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου και τα λάθη δεν συγχωρούνται από εδώ και πέρα στο δρόμο για το Βελιγράδι! Ο δεύτερος Ολυμπιακός υποδέχεται την Πέμπτη (22/2) τη Βαλένθια, στην πρώτη επιστροφή του -πρώην «ερυθρόλευκου»- Έρικ Γκριν στο ΣΕΦ, ενώ ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Παρασκευή (23/2) την Χίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα στη Μόσχα.

Σε αναζήτηση ενός αξιόλογου γκαρντ και με τον Κιμ Τιλί να βρίσκεται κοντά στην αγωνιστική επιστροφή του στο «4» (υπάρχουν έστω και λίγες πιθανότητες να επιστρέψει απέναντι στη Βαλένθια), ο Ολυμπιακός αναζητά την 7η διαδοχική νίκη του στο Φάληρο. Έχοντας αφήσει πίσω την απώλεια του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Ολυμπιακός επικεντρώνεται στη Euroleague, στοχεύοντας και στην 3η διαδοχική νίκη του, μετά από αυτές επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης Φενερμπαχτσέ και της Ρεάλ στη Μαδρίτη. Από την Ισπανία και η νυν αντίπαλός του, βρίσκεται χαμηλά στο βαθμολογικό πίνακα, αλλά οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν έχουν πρόθεση να την υποτιμήσουν. Και δεν μπορούν εξάλλου, αφού είναι πολύ πρόσφατη η νίκη της Βαλένθια επί της πρωτοπόρου ΤΣΣΚΑ Μόσχας (103-99). Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να σταματήσει τον παίκτη που πέρυσι φορούσε τη φανέλα της ομάδας του Πειραιά, τον Έρικ Γκριν, ο οποίος μετρά 16 πόντους μ.ο. στη διοργάνωση φέτος, πέτυχε 26 πόντους στο μεταξύ τους παιχνίδι επί ισπανικού εδάφους και έχει υψηλό κίνητρο να «πληγώσει» την ομάδα που τον άφησε να φύγει το περασμένο καλοκαίρι. Ο Γερμανός διεθνής σέντερ, Τιμπόρ Πλάις, είναι ακόμη ένας παίκτης, πάνω στον οποίο πρέπει να εστιάσει την άμυνα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Στις επτά φορές που έχουν «διασταυρώσει τα ξίφη τους» Ολυμπιακός και Βαλένθια, οι «ερυθρόλευκοι» προηγούνται με 6-1, ενώ αυτές οι 6 νίκες είναι διαδοχικές για τους Πειραιώτες.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής (93-65) στον αγώνα με την Χίμκι στο ΟΑΚΑ και το «διπλό» αποτελεί και τώρα βασική επιδίωξη για τον Τσάβι Πασκουάλ και τους παίκτες του, στο παιχνίδι της Μόσχας. Η προετοιμασία των «πρασίνων» άρχισε με προβλήματα, καθώς οι Θανάσης Αντετοκούνμπο και Ματ Λοτζέσκι ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα, ενώ ο Κένι Γκάμπριελ αποχώρησε από την προπόνηση λόγω ενοχλήσεων στο γόνατο την Καθαρά Δευτέρα (19/2). Η επιστροφή του Μάικ Τζέιμς στις 13 Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με την απόκτηση του Εϊντριαν Πέιν στις 7 του ίδιου μήνα, δημιουργούν διαφορετικές ισορροπίες, τις οποίες καλείται να διαχειριστεί ο Καταλανός τεχνικός του Παναθηναϊκού, έχοντας βέβαια περισσότερες επιλογές. Αμφίβολος για τη ρωσική ομάδα είναι ο Αλεξέι Σβεντ. Το μεγάλο «αστέρι» της Χίμκι και ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην Ευρώπη, ταλαιπωρείται εδώ και αρκετές ημέρες από τραυματισμό στον αστράγαλο, εξαιτίας του οποίου δεν έλαβε μέρος στο All Star Game της VTB League.

Το πρόγραμμα της 23ης αγωνιστικής στη Euroleague έχει ως εξής:

23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (22-23/2/2018)

=============================

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Βαλένθια (Ισπανία) 21:00

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Μπασκόνια (Ισπανία)

Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)

Μάλαγα (Ισπανία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Κίμκι (Ρωσία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 19:00

Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)

Μπάμπεργκ (Γερμανία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)

Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

==========

Ν-Η

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 17-5

Ολυμπιακός 15-7

Φενέρμπαχτσε 15-7

Παναθηναϊκός 14-8

Ρεάλ Μαδρίτης 13-9

Ζαλγκίρις Κάουνας 13-9

Κίμκι 13-9

Μακάμπι Τελ Αβιβ 12-10

Μπασκόνια 10-12

Μάλαγα 9-13

Ερυθρός Αστέρας 9-13

Βαλένθια 8-14

Μπάμπεργκ 8-14

Αρμάνι Μιλάνο 7-15

Μπαρτσελόνα 7-15

Αναντολού Εφές 6-16