Τις εφιαλτικές ώρες που έζησε όταν η βάρκα στην οποία επέβαινε μαζί με άλλα εννέα άτομα ανετράπη στα παγωμένα νερά του ποταμού Εβρου, την περασμένη εβδομάδα, θυμάται ο Τούρκος Φατί Γιασάρ.

Ο 35χρονος είναι ένας από τους δύο επιβαίνοντες που κατάφεραν να σωθούν – ο άλλος είναι ο διακινητής – ενώ οι υπόλοιποι, δύο οικογένειες με τρία μικρά παιδιά, πνίγηκαν στο ποτάμι. Ολοι βρέθηκαν στη μικρή πλαστική βάρκα χωρίς σωσίβια.

Ο Φατί Γιασάρ, παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού δύο ετών, ζούσε με την οικογένειά του μία φυσιολογική ζωή μέχρι το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2015.

Ο νεαρός επιχειρηματίας και μεταπτυχιακός φοιτητής, όπως ο ίδιος δήλωσε στο Euronews, βρέθηκε πολύ γρήγορα – όπως και χιλιάδες συμπατριώτες του – στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς κατηγορήθηκε ως γκιουλενιστής. Τον Οκτώβριο του 2016 βρέθηκε στη φυλακή, όπου παρέμεινε 14 μήνες. Ετσι, μετά την αποφυλάκισή του στα τέλη του 2017 δεν είχε άλλη επιλογή: από επιχειρηματίας στην πατρίδα του θα γινόταν πρόσφυγας.

Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. Το μοιραίο βράδυ, θυμάται ότι τα ρεύματα στο ποτάμι ήταν πολύ δυνατά. «Ολα έγιναν αστραπιαία. Δεν μπόρεσα να καταλάβω τι γίνεται. Πέσαμε στο νερό. Ηταν τόσο παγωμένο, λες κι ένα βέλος μάς χτυπούσε στις καρδιές. Δεν μπορούσα να κουνηθώ. Ηπια δύο φορές νερό στην προσπάθειά μου να μείνω στην επιφάνεια. Οταν το σκάφος βυθίστηκε άκουσα μόνο κάποιον να φωνάζει Αλλάχ». Οταν τελικά – έπειτα από ώρα – κατάφερε να βγει στην όχθη, σκεφτόταν συνεχώς, όπως λέει, πως δεν μπόρεσε να σώσει τις ζωές των παιδιών. «Στη θέση τους θα μπορούσε να βρισκόταν το δικό μου παιδί. Πριν από λίγη ώρα κρατούσα ένα από τα παιδιά αυτά στα χέρια μου».