Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μεξικού ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα τα οποία εκτιμάται πως ενδέχεται να ανήκουν σε δύο ομοσπονδιακούς πράκτορες που ειδικεύονταν στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος κι είχαν εμφανιστεί πρόσφατα σε βίντεο το οποίο μεταφορτώθηκε στο Διαδίκτυο, πλαισιωμένοι από μασκοφόρους, οι οποίοι είπαν πως τους απήγαγαν κάνοντας σειρά απειλών.

Οι δύο πράκτορες, ο Οκτάβιο Μαρτίνες και ο Αλφόνσο Ερνάντες, εξαφανίστηκαν την 5η Φεβρουαρίου, αφού είχαν φύγει από μια οικογενειακή γιορτή στην Πολιτεία Ναγιαρίτ, μια από τις περιοχές του Μεξικού που πλήττεται πιο σκληρά από την αύξηση των ανθρωποκτονιών που συνδέονται με τη δράση συμμοριών.

Ένα βίντεο που μεταφορτώθηκε στο Διαδίκτυο το Σαββατοκύριακο εικόνιζε τους δύο πράκτορες, που ανήκαν στη μονάδα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, γονατιστούς με τα χέρια τους δεμένα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι πρέπει να γίνουν εξετάσεις DNA για να εξακριβωθούν οι ταυτότητες των θυμάτων. Την Τετάρτη μεξικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι άλλο ένα στέλεχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου δολοφονήθηκε στη Ναγιαρίτ.

Το Μεξικό έχει έρθει αντιμέτωπο με τη χειρότερη έξαρση των βίαιων εγκλημάτων που έχει καταγραφεί ποτέ, με πάνω από 25.000 φόνους να καταγράφονται το 2017 — ο δείκτης των ανθρωποκτονιών ανήλθε στις 20,5 ανά 100.000 κατοίκους.

Στην περιγραφή του βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο YouTube αναφερόταν ότι την απαγωγή των πρακτόρων έκανε το καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές ή από ανεξάρτητες πηγές.

Η συγκεκριμένη συμμορία θεωρείται από τις αρχές των ΗΠΑ μια από τις ισχυρότερες στο Μεξικό.

Πέρυσι ο μέχρι τότε πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης της Ναγιαρίτ, ο Έντγκαρ Βέιτια, συνελήφθη στο Σαν Ντιέγκο από τις αμερικανικές αρχές, που τον κατηγορούν πως ενεχόταν σε συνωμοσία για τη διακίνηση ναρκωτικών.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει ακόμη μεγαλύτερες δυνάμεις του στρατού και της ομοσπονδιακής αστυνομίας για να πατάξουν τις συμμορίες στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το κύμα βίας.