Τα δύο τρίτα των υποστηρικτών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) τάσσονται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με τους συντηρητικούς υπό την Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την Kantar Emnid για λογαριασμό του ομίλου τοπικών εφημερίδων Funke, καταδεικνύει ότι το 66% εκ των υποστηρικτών του SPD προτιμά τον «μεγάλο συνασπισμό» και μόλις το 30% τάσσεται υπέρ της προκήρυξης νέων, πρόωρων εκλογών. Το 78% των υποστηρικτών της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) τάσσεται υπέρ του μεγάλου συνασπισμού.

Διχάζονται οι γνώμες για Μέρκελ

Με ψηφοφορία που θα γίνει μέσω επιστολικής ψήφου και θα ξεκινήσει στις 20 Φεβρουαρίου, τα 464.000 μέλη του SPD θα κληθούν να εγκρίνουν – ή να απορρίψουν – το τετραετές κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο κατέληξαν οι ηγέτες των κομμάτων την περασμένη εβδομάδα. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στις 4 Μαρτίου. Εάν η συμφωνία απορριφθεί, το πιθανότερο είναι ότι η Γερμανία θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Κατά την ίδια δημοσκόπηση το 49% των Γερμανών θέλει η Μέρκελ να ολοκληρώσει άλλη μια τετραετία στην καγκελαρία, αλλά το 44% θα προτιμούσε να παραδώσει την εξουσία στον ή στη διάδοχό της νωρίτερα.

Στις τάξεις των υποστηρικτών της Χριστιανικής Ενωσης, το ποσοστό αυτών που θέλουν να ολοκληρώσει τη θητεία της ξεπερνά τα τρία τέταρτα του δείγματος. Στις τάξεις όσων δήλωσαν υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το 86% θέλει η Μέρκελ να αποχωρήσει πρόωρα το συντομότερο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από