Αλλαγή της νομοθεσίας στο νόμο για την οπλοκατοχή ζητούν διάσημοι αστέρες του Χόλιγουντ, με το θέμα να επανέρχεται στην επικαιρότητα, μετά το νέο μακελειό που σημειώθηκε την Τετάρτη σε σχολείο της Φλόριντα ένα από τα χειρότερα που έχουν διαπραχθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές τους» είναι στις οικογένειες των θυμάτων, ενώο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι στέλνει «προσευχές και συλλυπητήρια» στους συγγενείς των 17 νεκρών, όμως για πολλούς αυτό δεν είναι αρκετό.

Πολλοί διάσημοι αστέρες του Χόλιγουντ ενώνουν τη φωνή τους ζητώντας «πολιτικές και αλλαγή» στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Ελίζαμπεθ Μπανκς, γνωστή για τη συμμετοχή της στην ταινία “Hunger Games”, στην ανάρτησή της στο Twitter μετά το μακελειό στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στην πόλη Πάρκλαντ της Φλόριντα χρησιμοποίησε τα hashtag #πολιτικές_και_αλλαγή αλλά και #έλεγχος_όπλων.

Ο ηθοποιός Μαρκ Ράφαλο τόνισε, επίσης στο Twitter, ότι οι προσευχές «χωρίς τις προσήκουσες ενέργειες» δεν προσφέρουν «τίποτα». «Οι προσευχές χωρίς τις προσήκουσες ενέργειες είναι τα σιωπηλά ψέματα που λέμε, τα οποία δεν ακούει κανένας Θεός και δεν σημαίνουν τίποτα».

Μετά το μακελειό στο Λας Βέγκας, όταν 59 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν ένοπλο, ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει ότι «δεν είναι η κατάλληλη ώρα να μιλήσουμε για τον έλεγχο των όπλων».

Όμως ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει ποτέ η νομοθεσία περί οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Η Κιμ Καρντάσιαν συμφωνεί ότι οι προσευχές δεν αρκούν. Θέλει οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «να κάνουν τη δουλειά τους και να προστατεύσουν τους Αμερικανούς από την παράλογη βία των όπλων». «Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στους δασκάλους μας να τους προσφέρουμε ασφάλεια όταν βρίσκονται στο σχολείο», τόνισε.

«Μακελειό στο σχολείο του Πάρκλαντ: AR-15

Μακελειό σε εκκλησία του Τέξας: AR-15

Μακελειό στο Λας Βέγκας: AR-15

Μακελειό σε νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο: AR-15

Μακελειό στο δημοτικό σχολείο του Σάντι Χουκ: AR-15

Κανένας πολίτης δεν θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε τουφέκια εφόδου. Σκοτώνουν τα παιδιά μας», έγραψε κάποιος στο Twitter, μια ανάρτηση που έχει γίνει viral.

«Αν μπορούμε να κατηγορούμε τους διακινητές ναρκωτικών για το πρόβλημα των ναρκωτικών, τότε μπορούμε να κατηγορούμε την @NRA για το πρόβλημα των μαζικών πυροβολισμών», κατήγγειλε η Πατρίσια Αρκέτ.

«Καμιά δήλωση, καμιά πράξη, κανένας νόμος δεν είναι αρκετός έως ότου βάλουμε τέλος σ’ αυτή την επιδημία του ν’ ανοίγουν πυρ στα σχολεία» έγραψε, στον λογαριασμό της στο Twitter, η Έλεν ΝτιΤζένερις.

Αντιδρώντας σε αυτό το οποίο έχει εξελιχθεί σε «επαναλαμβανόμενο θέμα» της καθημερινότητας στις ΗΠΑ, μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ «μπήκαν» στο Twitter τους η κάθε μία και ο κάθε ένας και απευθύνουν έκκληση για «λιγότερες προσευχές, πιο αυστηρούς νόμους για την οπλοκατοχή και περισσότερη δράση».

«Ακόμη μια φορά κάποιος ανοίγει πυρ μέσα σ’ ένα σχολείο. Συγχαρητήρια σ’ αυτούς τους θρασύδειλους που δεν κάνουν τίποτα για να μας βοηθήσουν να σταματήσουμε αυτή την επιδημία, βλ. Κογκρέσο» γράφει η Μπέτι Μίντλερ.

«Τότε, κάνετε κάτι γι’ αυτό» λέει – απηυδισμένος – ο Γκάρι Νιούσομ.

«Φλόριντα… σ’ αγαπώ. Είμαι συντετριμμένη. Για σένα. Δεν υπάρχουν λέξεις. Ηγέτες, πότε θα είναι “αρκετά”; Πότε θα κάνετε κάτι; Πόσα ακόμη παιδιά θα πρέπει να τρέξουν από τα σχολειά τους, με λυγμούς, με τα χέρια ψηλά; Πόσα ακόμη;» φωνάζει η Σοφία Μπους.

«Να μια σκέψη, αμερικανικά ΜΜΕ: αφιερώστε το ένα δέκατο από τη φρενήρη, χωρίς σταματημό ενέργεια που ξοδεύετε για να βαράτε τον Τραμπ στο να ζητήσετε νομοθεσία για έλεγχο της οπλοκατοχής» προτείνει ο Πιρς Μπρόσναν.

«Πρέπει να εκλέξουμε, τον Νοέμβριο, υποψηφίους που δεν χρηματοδοτούνται από τη National Riffle Association. Έχουμε μια ευκαιρία να εκλέξουμε υποψηφίους που δεν θ’ αφήσουν τα παιδιά να πάνε σχολείο για να τα πυροβολήσει κάποιος. Είναι αηδιαστικό το πόσες φορές έχει συμβεί αυτό και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κάνουν τίποτα. Τα χέρια σας είναι βαμμένα με αίμα» προτρέπει η Τσέλσι Χάντλερ.

«Οι προσευχές χωρίς συνταιριαστές πράξεις είναι σιωπηρά ψέματα που λέει κανείς στον εαυτό του, που δεν τα ακούει κανένας Θεός, που ισοδυναμούν με τίποτα. Η δράση είναι η γλώσσα της αλήθειας, οι προσευχές των Αγίων» φωνάζει ο Μαρκ Ράφαλο.

Ας σημειωθεί ότι, το 2017, το Πάρκλαντ είχε ανακηρυχθεί η ασφαλέστερη πόλη της πολιτείας της Φλόριντα.