Ρεκόρ αντισημιτικών αδικημάτων στην Αυστρία μέσα στο 2017 με τον αριθμό τους -503- να έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2014, καταγράφει η νέα ετήσια έκθεση του «Φόρουμ κατά του Αντισημιτισμού», η οποία δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα στη από την Βιέννη.

«Βρισκόμαστε σε ένα ρεκόρ όλων των εποχών» - από τότε που γίνεται καταγραφή των αντισημιτικών ενεργειών από το Φόρουμ -, σχολίασε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Θρησκευτικής Κοινότητας Όσκαρ Ντόιτς, σημειώνοντας ότι πρόκειται για περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί και οι οποίες, σύμφωνα με την εκτίμηση του Φόρουμ υπήρξαν αντισημιτικές και είχαν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές δεν καταγγέλλονται, ενώ το Φόρουμ κατατάσσει τα αντισημιτικά επεισόδια σε κατηγορίες, στην πρώτη των οποίων εντάσσονται οι ύβρεις και απειλές, στη δεύτερη το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην τρίτη οι επιστολές και τα τηλεφωνήματα, στην τέταρτη οι βανδαλισμοί και στην πέμπτη η άσκηση σωματικής βίας.

Σχεδόν δύο τρίτα (62%) των αντισημιτικών ενεργειών δεν μπορούν να προσδιοριστούν ιδεολογικά, ένα ποσοστό 24% είναι ακροδεξιάς προέλευσης, ένα 10% ισλαμικής, ενώ ένα 3% φέρεται να έχει αριστερό υπόβαθρο.

Από το «Φόρουμ κατά του Αντισημιτισμού» επισημαίνεται πως, εξαιτίας του υψηλού αριθμού των περιπτώσεων που δεν μπορούν να προσδιοριστούν ιδεολογικά, δεν μπορεί να ειπωθεί ποια μορφή αντισημιτισμού είναι η ποσοτικά μεγαλύτερη.

Τονίζεται επίσης πως τα στοιχεία δεν δείχνουν μεν από πού προέρχονται τα περισσότερα αδικήματα αντισημιτισμού, ωστόσο μπορεί να διαπιστωθεί ότι ο αντισημιτισμός προέρχεται από παντού και αυτό δεν πρέπει να γίνεται πουθενά αποδεκτό.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Ισραηλιτική Θρησκευτική Κοινότητα Βιέννης τόνιζε ότι εξακολουθεί να μην διατηρεί καμία πολιτική επαφή με εκπροσώπους του συγκυβερνώντος στην Αυστρία, ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, και πως αυτό ισχύει και για τα μέλη της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού που προέρχονται από αυτό το κόμμα.
Όπως σημειώνονταν στην ανακοίνωση, η σχετική απόφαση της διοικούσας επιτροπής της Κοινότητας, για απόρριψη του Κόμματος των Ελευθέρων, οφείλεται στο γεγονός ότι, μεταξύ άλλων, οι ομάδες των παγγερμανιστικών αδελφοτήτων εντός του κόμματος αυτού ήταν οι πρωτεργάτες του αντισημιτισμού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή η απόφαση της διοικούσας επιτροπής στηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε παρόμοιες αποφάσεις της Εβραϊκής Κοινότητας Γερμανίας, του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου και από επίσημους εκπροσώπους του κράτους του Ισραήλ.

Ενδεικτικό είναι, πως, ακριβώς την ημέρα της πανηγυρικής πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, που είχε ορκιστεί στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου, το επίσημο Ισραήλ είχε ανακοινώσει την απόφασή του να "μποϋκοτάρει" τους υπουργούς που προέρχονται από το Κόμμα των Ελευθέρων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η ισραηλινή απόφαση είναι κατά πολύ ηπιότερη της στάσης που είχε κρατήσει το Ισραήλ απέναντι στην Αυστρία την περίοδο 2000-2006, όταν είχε αποσύρει επί πέντε ολόκληρα χρόνια τον πρέσβη του από την Αυστρία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή των Ελευθέρων υπό τον διαβόητο τότε αρχηγό τους Γεργκ Χάιντερ, στην τότε κυβέρνηση συνασπισμού τους με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Εναντίον εκείνης της κυβέρνησης του Βόλφγκανγκ Σιούσελ, της πλέον αμφιλεγόμενης στην αυστριακή μεταπολεμική ιστορία, και εξαιτίας της συμμετοχής σε αυτή της Ακροδεξιάς, οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν επιβάλει πολύμηνες κυρώσεις, μέτρο στο οποίο βέβαια, τη φορά αυτή, δεν προτίθενται να προβούν οι Βρυξέλλες, όπως έχει αναφερθεί αρμοδίως από τους εκεί κύκλους της ΕΕ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, εδώ και πολύ καιρό, το Κόμμα των Ελευθέρων προβάλει ιδιαίτερα τις επαφές που ισχυρίζεται πως έχουν στελέχη του με υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους, τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Βιέννη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις "επαφές" οι Ελεύθεροι είχαν δώσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου του κόμματος για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές το 2016, Νόρμπερτ Χόφερ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από