Ενοπλος μπήκε χθες το απόγευμα σε λύκειο της Φλόριντα και άρχισε να πυροβολεί, με αποτέλεσμα να σκοτώσει –σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες –τουλάχιστον εφτά άτομα και να τραυματίσει δεκάδες άλλα, προκαλώντας πανικό σε εκατοντάδες μαθητές που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να γλιτώσουν. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο ώρες αργότερα τον δράστη, τον 19χρονο Νίκολα Κρουζ, πρώην μαθητή του συγκεκριμένου λυκείου της πόλης Πάρκλαντ, 70 χλμ. βορείως του Μαϊάμι. Σύμφωνα με τους πρώην συμμαθητές του ο Κρουζ ήταν ένα παιδί «με προβλήματα, που είχε εμμονή με τα όπλα». «Εχουμε αρκετά θύματα. Οι εικόνες που αντικρίσαμε ήταν εφιαλτικές» δήλωσε ο σχολικός επιθεωρητής Ρόμπερτ Ράνσι που βρέθηκε στο σχολείο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο ένοπλος έδρασε μόνος του.

Εικόνες που μετέδωσαν τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν δεκάδες μαθητές να βγαίνουν τρέχοντας από το σχολείο, κάποιοι με ψηλά τα χέρια. Ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και περιπολικά της αστυνομίας έσπευσαν στο σχολείο. Πολλοί μαθητές παρέμειναν στις τάξεις τους προσπαθώντας να κρυφτούν και καλούσαν πανικόβλητοι τους γονείς τους. Η αστυνομία έδωσε οδηγίες στους γονείς να πουν στα παιδιά τους να παραμείνουν κρυμμένα για τη δική τους ασφάλεια. «Η κόρη μου κρύβεται σε μια ντουλάπα» δήλωσε μια μητέρα σε κανάλι, ενώ μια άλλη περιέγραψε πως η κόρη της είπε ότι αρχικά κάποιοι νόμιζαν ότι επρόκειτο για φάρσα ή για άσκηση ετοιμότητας.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ έκανε γνωστό ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. Πρόκειται για το τελευταίο περιστατικό σε μια μακρά σειρά από ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία. Τον περασμένο μήνα, ένας 15χρονος σκότωσε δύο μαθητές σε λύκειο του Κεντάκι.