Επίσημη ενημέρωση και εντός του απολύτως θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, επιμένει να ζητεί η ΝΔ σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα περιστατικά στα Ιμια και στην κυπριακή ΑΟΖ, που ανέβασαν το θερμόμετρο της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με ηχηρό τρόπο «όχι» στην πρόταση του Πάνου Καμμένου για κατ’ ιδίαν ενημέρωση, θέλοντας να υποδηλώσει ότι δεν προσπερνά τα όσα έγιναν πρόσφατα στο Σκοπιανό (η αξιωματική αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία), αλλά και το γεγονός ότι για τη ΝΔ υπάρχει θέμα αξιοπιστίας του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί μείζον το θέμα που ανέκυψε με την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα και αναμένει από την κυβέρνηση να ενημερώσει όχι μόνο για το τι πραγματικά συνέβη, αλλά –κυρίως –για τις κινήσεις που έγιναν αμέσως μετά, από την πλευρά του Πρωθυπουργού και των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας. Χθες, ο Πάνος Καμμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον τομεάρχη Αμυνας της ΝΔ Βασίλη Κικίλια και του έδωσε μια πρώτη εικόνα. Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας κατέθεσε και την πρότασή του για ενημέρωση απευθείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και οι δύο θα παραστούν την Παρασκευή στη διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Μόναχο για τη διεθνή ασφάλεια.

Η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμεση και σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν προτίθεται να έχει οιαδήποτε συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο». «Ο υπουργός Αμυνας άλλωστε, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενημερώνει για οτιδήποτε κρίνει αναγκαίο τον αρμόδιο τομεάρχη» προσέθεταν οι ίδιες πηγές, αναδεικνύοντας και το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στην Πειραιώς.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να κάνει μια πρώτη δημόσια τοποθέτηση για το θέμα, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταγγείλει την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, θα σημειώσει ότι αυτή πλήττει όχι μόνο της ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις της γειτονικής χώρας με την Ευρώπη συνολικά. Θα υπενθυμίσει ωστόσο, ότι αυτές οι ενέργειες γίνονται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και θα σημειώσει ότι το κλίμα που –τότε –παρουσίαζε η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Θα κατηγορήσει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι την ώρα που θα έπρεπε να προσπαθεί για τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού μετώπου απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, διχάζει τον ελληνικό λαό σπιλώνοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους. Θα τονίσει δε, ότι και στο Σκοπιανό ο Πρωθυπουργός ήταν εκείνος που επέλεξε τη μυστική διπλωματία και την κατόπιν εορτής ενημέρωση, αντί να προηγηθούν οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, κάτι που θα βοηθούσε στη διαμόρφωση μιας εθνικής θέσης πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στους βουλευτές της ΝΔ ότι ο ίδιος στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης στο Μόναχο θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας σε όλους τους συνομιλητές του, καθώς στόχος του είναι η διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στην επιθετικότητα της γειτονικής χώρας.