Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας έστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει, ούτε να ανεχθεί αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητάς της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η Ελλάδα δεν παίζει παιχνίδια» σημείωσε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του σε αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτροφυλακής, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες, μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή» είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Σίγουρα κάποιους αυτό τους ενοχλεί. Τους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Όμως θα πρέπει να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα αυτή επιβάλλει τον απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της περιφερειακής συνεργασίας».

Εστιάζοντας στον κρίσιμο για τη χώρα ρόλο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας, με ισχυρή παρουσία, σε στενή συνεργασία με τηνFRONTEX,η οποία διεξάγει την πιο μεγάλη της επιχείρηση, στο Αιγαίο», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για τα σύνορα μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουν υπ’ όψιν όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν στοιχειώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου» επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, παρατήρησε: «Οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της Ευρωπαικής Ένωσης, στρέφεται ενάντια ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόσφατο περιστατικό κοντά στα Ίμια, ήταν αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης της Τουρκίας. Που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Η προσφορά

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην προσφορά του ΛΣ στο Προσφυγικό. «Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι που κινδύνευαν στη θάλασσα διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα» είπε, εξαίροντας τη μεγάλη προσπάθεια των λιμενικών στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Τόνισε μάλιστα, ότι την ώρα που κάποιες άλλες χώρες έκλειναν σύνορα και έκτιζαν τείχη, οι άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, έδιναν ένα μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την ηγεσία και τη δύναμη του Λιμενικού Σώματος συνεχάρη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις επιτυχίες τους, λέγοντας ότι επιτελούν το καθήκον τους, κάτω από δύσκολες συνθήκες πάντα με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Αναφέρθηκε στις επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος και επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, συνολικά, κατά τον τελευταίο χρόνο, κατασχέθηκαν πάνω από 14 τόνοι ναρκωτικών ουσιών και έγιναν πάνω από 490 συλλήψεις διακινητών, που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από τα στελέχη του Λιμενικού σε επιχειρήσεις, υψηλής επικινδυνότητας. Ενώ και για το λαθρεμπόριο καπνικών, έγιναν 140 συλλήψεις και κατασχέθηκαν πάνω από 45 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα, με εκτιμώμενο κόστος δασμών στα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Συνάντηση με τα μέλη του πληρώματος του «Γαύδος»

«Επέδειξες ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι γενναιότητα» τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κυβερνήτη του πλοίου ανοικτής θαλάσσης «Γαύδος» που εμβολίστηκε στα Ίμια από την τουρκική ακταιωρό.

Κατά την εν εξελίξει επίσκεψή του στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε στο γραφείο του υπουργού με όλα τα μέλη του πληρώματος του «Γαύδος», τους οποίους συνεχάρη και συνομίλησε μαζί τους. Συναντήθηκε, επίσης, και με άνδρες από τη μονάδα υποβρυχίων αποστολών που πήραν μέρος επιχειρησιακά σε καταπολέμηση περιστατικών οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και με άνδρες της μονάδας ελικοπτέρων και αεροσκαφών του Λιμενικού. Παρόντες ήταν ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αρχηγός του Λιμενικού.

Κατά την άφιξή του, τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και στη συνέχεια μετέβησαν στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιτήρησης και Ελέγχου Συνόρων, το οποίο περιλαμβάνει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, καθώς και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τον ρόλο του Κέντρου.