Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος φαίνεται να προηγείται στην κούρσα για τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην κούρσα αυτή αντίπαλός του είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν. Εάν ο Ντε Γκίντος λάβει τελικά το χρίσμα, τότε ο Λέιν αναμένεται να κυνηγήσει με μεγάλες αξιώσεις το χρίσμα του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ. Η θητεία του σημερινού επικεφαλής οικονομολόγου της κεντρικής τράπεζας, του Πέτερ Πράετ, λήγει μέσα στο 2019.

Η ψηφοφορία για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ θα γίνει στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου, ενώ την τελική απόφαση θα λάβουν στις 22 Μαρτίου οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η θητεία του σημερινού αντιπροέδρου της ΕΚΤ, πορτογάλου Βίτορ Κονστάνσιο, ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου.

ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ. Μέχρι τώρα η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Σλοβακία και η Λετονία φαίνονται διατεθειμένες να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Ντε Γκίντος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές χωρών της ευρωζώνης που μίλησαν στο Bloomberg με την προϋπόθεση να μη γίνει γνωστή η ταυτότητά τους. Τον σημερινό υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας φαίνεται να στηρίζουν επίσης η Αυστρία, η Κύπρος και η Φινλανδία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στο παρελθόν τη στήριξή τους στον Ντε Γκίντος έχουν εκφράσει και άλλοι αξιωματούχοι. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ έχει εκφραστεί θετικά για τις ικανότητες του ισπανού ομολόγου του. Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Γερμανίας ανέφερε ότι η Ιρλανδία δεν φαίνεται να κάνει επιθετική εκστρατεία για να κερδίσει τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ. Αυτό ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι ο Φίλιπ Λέιν μπορεί να είναι τελικά, όχι ο επόμενος αντιπρόεδρος, αλλά ο επόμενος επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Το πρόσωπο που θα επιλεγεί για τη θέση του αντιπροέδρου θα κληθεί επίσης σε ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο όμως δεν έχει δικαίωμα βέτο.