Η αποστασιοποίηση του Γιούνκερ από κάποιες θέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προειδοποίηση του προέδρου της Κομισιόν κατά των ευρωσκεπτικιστικών ροπών που ομολογουμένως αναπτύσσονται στην ίδια του την πολιτική οικογένεια, κυρίως από τα δεξιά κόμματα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Η προειδοποίηση αυτή γίνεται δε ακόμη πιο συγκεκριμένη στο πλαίσιο των προτάσεων που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους κοινοτικούς προϋπολογισμούς μετά το 2020 και όπου μεταξύ άλλων προτείνονται και «δυνατότητες ενίσχυσης του δεσμού – που συχνά αναφέρεται ως «αιρεσιμότητα» – μεταξύ της χρηματοδότησης της ΕΕ και του σεβασμού των θεμελιωδών αξιών της». Με άλλα λόγια, εισάγεται η ιδέα της περικοπής των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ, που σε γενικές γραμμές δεν είναι εναρμονισμένες προς τις αρχές του κράτους Δικαίου και τις δημοκρατικές αξίες που περιέχουν οι Συνθήκες για την ενωμένη Ευρώπη.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να εντείνει τις τριβές στο εσωτερικό της ΕΕ για τα οικονομικά ζητήματα, όπου τα περιθώρια αύξησης των κοινοτικών προϋπολογισμών ενόψει του Brexit είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Χθες, ωστόσο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε κατά της περικοπής των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών στον τομέα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.