Την άκρη του νήματος για το μαύρο χρήμα που έφευγε από τα ταμεία της Novartis και φέρεται να κατέληγε σε έναν μεγάλο αριθμό κρατικών αξιωματούχων –τουλάχιστον 20, λένε οι πληροφορίες -, οι οποίοι βρίσκονταν στην «αυλή» συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, αναζητούν οι εισαγγελείς Διαφθοράς.

Συνεργάτες και σύμβουλοι πρώην υπουργών, νομικά πρόσωπα, με έμφαση σε εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για τη διευκόλυνση της διακίνησης μαύρου χρήματος, φυσικά πρόσωπα που είχαν διατελέσει σε κομβικές θέσεις, όπως γενικοί γραμματείς και μέλη επιτροπών για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της έρευνας που διενεργεί η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη μαζί με τους επίκουρους συναδέλφους της Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ. Εν μέσω της πολιτικής θύελλας που έχει προκαλέσει η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή για την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς, η ομάδα των εισαγγελικών λειτουργών συνεχίζει να ψάχνει για πολιτικό χρήμα στην υπόθεση της Novartis. Πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης διευκρίνιζαν, βέβαια, πως στην παρούσα χρονική στιγμή δεν έχει εντοπιστεί η γραμμή του χρήματος που συνδέει οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο με την υπόθεση της Νοvartis, προσθέτοντας πως οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν στη διάθεσή τους βίντεο ή ηχητικό ντοκουμέντο από το οποίο να προκύπτει χρηματισμός πολιτικού.

Ωστόσο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι έλληνες εισαγγελείς τα ευρήματα της ελβετικής και κυπριακής Δικαιοσύνης, όπου έχουν ήδη αποστείλει σειρά αιτημάτων δικαστικής συνδρομής ζητώντας αναφορές για τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκαν είτε σε πρόσωπα τα οποία βρίσκονταν στον στενό κρατικό πυρήνα, αλλά δεν καταλαμβάνονται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είτε σε νόμιμους εκπροσώπους διαφόρων εταιρειών που υπό τον μανδύα της συνεργασίας τους με τη Novartis φέρεται ότι χρησίμευσαν ως γέφυρες για τη διακίνηση μαύρου χρήματος.

Για τον αποκαλούμενο «τροφοδότη» λογαριασμό, εξάλλου, που υπήρχε στην ελβετική τράπεζα UBS έχει καταθέσει και προστατευόμενος μάρτυρας, ενώ τα αιτήματα των εισαγγελέων αφορούν άρση του τραπεζικού απορρήτου και για λογαριασμό που φέρεται να διαχειριζόταν –σύμφωνα με μαρτυρία προστατευόμενου προσώπου –ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής.

«Η Novartis διατηρούσε έναν δεύτερο λογαριασμό, στον οποίο είχε δικαίωμα υπογραφής και διαχείρισης των χρημάτων μέχρι του ποσού του 1.000.000 ευρώ, αν θυμάμαι καλά, ανά περίπτωση ο Φρουζής ως αντιπρόεδρος αυτής. Από τον λογαριασμό αυτόν γινόταν ο χρηματισμός των πολιτικών προσώπων και των κρατικών αξιωματούχων στην Ελλάδα» έχει καταθέσει ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαστικοί κύκλοι έλεγαν ότι οι μάρτυρες αυτοί, που τέθηκαν υπό καθεστώς προστασίας και η αξιοπιστία τους βάλλεται καθώς θεωρούνται ατεκμηρίωτες οι καταθέσεις τους, πέρασαν από τεστ αξιολόγησης πριν μπουν στον νόμο που προβλέπει ότι οποιοδήποτε πρόσωπο που συμβάλλει ουσιωδώς στην αποκάλυψη της αλήθειας μπορεί να μπει στο πρόγραμμα αυτό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, περίπου μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει το «γαϊτανάκι» των εγγράφων καταθέσεών τους είχαν περάσει ακόμα και από ψυχολογικά τεστ.

Εκτός από τις επίμαχες καταθέσεις, εξάλλου, δικαστική πηγή διευκρίνισε πως στον φάκελο της δικογραφίας που έχει φτάσει στη Βουλή υπάρχει μια σειρά από έγγραφα που αφορούν κυβερνητικές αποφάσεις ή ενέργειες που συμπίπτουν χρονικά με τα αναφερόμενα από τους προστατευόμενους μάρτυρες.

ΤΑ «ΔΩΡΑ». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι όσο προχωρά η εισαγγελική έρευνα τόσο μεγαλώνει ο κατάλογος με τους εμπλεκόμενους γιατρούς, οι οποίοι φέρονται ότι εισέπρατταν «δώρα» από τη συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία. Οπως προκύπτει μάλιστα από τα έγγραφα που εμπεριέχονται στη δικογραφία και φέρουν τη σφραγίδα των αμερικανικών Αρχών, υπήρχαν τέσσερα σχέδια δωροδοκίας, με τα οποία χρηματίστηκαν οι γιατροί. Αυτά ήταν το εθνικό συνέδριο και τα πολυτελή ταξίδια, τα ηλεκτρονικά πάνελ, η δημιουργία απατηλών τιμολογίων και η απευθείας πληρωμή στους γιατρούς.

Τέλος, με προσοχή οι εισαγγελείς αναζητούν στοιχεία για την υπόθεση της Novartis σε… δεξαμενές άλλων δικογραφιών, όπως αυτή που αφορά την έρευνα για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ διασταυρώνουν και στοιχεία από λίστες που έχουν εδώ και καιρό στα χέρια τους, όπως αυτή για τα Ρanama Papers.

Για την πλήρη χαρτογράφηση της μίζας που αναζητούν, θα πρέπει να αναμένουν και τα αποτελέσματα από την επεξεργασία ηλεκτρονικών υπολογιστών και αρχείων που έχουν κατασχεθεί σε διάφορες εφόδους τις οποίες έχουν κατά καιρούς πραγματοποιήσει στα γραφεία της Novartis στη χώρα μας, αλλά και σε σπίτια και γραφεία υπόπτων που βρίσκονται στο επίκεντρο της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας.