Σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ αναλαμβάνουν πλέον και επισήμως οι ίδιοι τη διαπραγμάτευση υπό τον Μάθιου Νίμιτς για την επίλυση του ονοματολογικού. Αυτό αποτυπώθηκε ξεκάθαρα σε όλη τη διπλωματική χορογραφία που οργανώθηκε με σκοπό να διεξαχθεί τόσο η διμερής συνάντηση των δύο υπουργών όσο και η τριμερής τους συνάντηση με τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βιέννη. Αλλωστε, η πρωτεύουσα της Αυστρίας προσφέρεται για επαφές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το αποτέλεσμα των συναντήσεων επιβεβαιώνει την πλήρη αλλαγή της διαπραγματευτικής διαδικασίας και το πλήρες πάγωμα των μέχρι σήμερα εκπροσώπων των δύο πλευρών. Συνήθως, τα προηγούμενα χρόνια ο Νίμιτς έβλεπε πρώτα χωριστά κάθε διαπραγματευτή και μετά τους συναντούσε μαζί την επόμενη ημέρα. Πλέον η εικόνα είναι ότι οι δύο υπουργοί συντονίζονται και ενημερώνουν τον Νίμιτς.

ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Η λιτή ανακοίνωση που εξεδόθη μετά το πέρας των συναντήσεων αναφέρει απλώς ότι «σε συνέχεια μίας εποικοδομητικής συζήτησης στο πλαίσιο των προσπαθειών εξεύρεσης μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης γύρω από το ζήτημα του ονόματος, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών». Ουδείς μπορεί στο πλαίσιο αυτό να αποκλείσει ότι οι δύο υπουργοί θα τα πουν εκ νέου την Πέμπτη στη Σόφια όπου διεξάγεται το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εικασίες για το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο πλευρών δεν είναι ασφαλές να γίνουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάθε πλευρά αναμενόταν να φέρει στο διαπραγματευτικό τραπέζι τις θέσεις της για το περιεχόμενο μίας διεθνούς συμφωνίας, η οποία θα καθορίσει όχι μόνο την οριστική ονομασία αλλά και ευρύτερα το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, σε ζητήματα όπως το αλυτρωτικό και η οικονομική συνεργασία. Παράλληλα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τέθηκε επί τάπητος το θέμα πιθανών αλλαγών στο σκοπιανό Σύνταγμα.