Καμία «γκρίζα ζώνη» δεν υπάρχει στο Αιγαίο διαμήνυσε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μετά το περιστατικό στα Ίμια και τη συνεχή προκλητικότητα της Τουρκίας.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο κ.Βίτσας αναφέρθηκε στη σύγκρουση της τουρκικής ακταιωρού με το σκάφος του ελληνικού λιμενικού τονίζοντας πως είναι σημαντικό γεγονός αλλά «δεν χρειάζεται ούτε να το αναβαθμίσουμε, ούτε να το υποβαθμίσουμε». Συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα «και όχι κραυγές που δεν οδηγούν πουθενά». Όπως πρόσθεσε κατά κύριο λόγο οι κραυγές, οι αλαλαγμοί αρκετές φορές έρχονται από την πλευρά της γείτονος χώρας.

Στα σενάρια του Υπουργείου

Το νέο επεισόδιο στα Ίμια, είπε, ήταν μέσα στα σενάρια που επεξεργάζεται στο Υπουργείο «κάτω από τη λογική της πιθανότητας οι επιχειρήσεις που κάνει η Τουρκία στο Αφρίν, να μην πηγαίνουν καλά και να προσπαθεί να εκτονώσει την εσωτερική κατάσταση και τις δυσκολίες που έχει στην εξωτερική της πολιτική, με λόγια και ενέργειες που θα μπορούσαν να προσανατολίσουν σε άλλη κατεύθυνση».

Οι εντολές που έχουν ένοπλες δυνάμεις και το Λιμενικό – σημείωσε ο κ.Βίτσας – είναι η περιφρούρηση των συνόρων μας αλλά και η επιτήρηση της κατάστασης με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Για τις Γκρίζες ζώνες

Όσον αφορά τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως ό,τι κατέχουμε σαν Ελλάδα, δηλαδή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και η γη και τα νησιά και οι βραχονησίδες έχουν κατακτηθεί με αγώνες του ελληνικού λαού και ήρθαν οι συμβάσεις να το επικυρώσουν. «Έχουμε λοιπόν διεθνείς συμβάσεις και ανάμεσα στην Ιταλία και στην Τουρκία, στις αρχές του 20ου Αιώνα. Μεταβιβάζεται όλος αυτός ο χώρος στην Ιταλία και έχουμε και δεύτερη σύμβαση όπου η Ιταλία, η τότε Σοβιετική Ένωση και άλλες χώρες μεταβιβάζουν αυτή την περιοχή στην Ελλάδα. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και άρα δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, δεν υπάρχει καμία «γκρίζα ζώνη» και αυτό βεβαίως αποδεικνύεται πλήρως».