Στο μοντέλο της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο αναπλήρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος βρέθηκε σε εκδήλωση για τα 60 χρόνια λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Όπως σημείωσε ο ίδιος όταν μιλάμε για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη εννοούμε την αλληλοεπίδραση και διασύνδεση του τομέα κοινωνικής συνοχής και της αναπτυξιακής πορείας.

Ο κ. Χαρίτσης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Βιώσιμη σημαίνει ότι στηρίζεται σε γερά θεμέλια, εκεί που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και πρωτίστως στους ιδιαίτερα μορφωμένους και καταρτισμένους εργαζομένους της. Ιδίως τους νέους που τα προηγούμενα χρόνια έφευγαν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό, στερώντας τη χώρα από τον σημαντικότερο παραγωγικό της συντελεστή. Δίκαιη θα πει ότι τα οφέλη της διαχέονται ισότιμα σε όλους και δεν περιορίζονται μόνο στην κορυφή της οικονομικής πυραμίδας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Σημαίνει ότι εκείνοι που παράγουν τον πλούτο – οι δυνάμεις της εργασίας, τα νέα παραγωγικά στρώματα απολαμβάνουν και το μερίδιο που τους αναλογεί. Για αυτό και στο νέο ΕΣΠΑ σχεδιάσαμε, πλάι στον αναπτυξιακό, έναν εξίσου σημαντικό κοινωνικό πυλώνα. Οι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι και αλληλοσυμπληρούμενοι».

Ο αναπληρωτής υπουργός, αναφερόμενος στον τομέα της εκπαίδευσης, επισήμανε τη στήριξη του σχολικού συστήματος με περισσότερους από 22.000 καθηγητές το έτος και την ενίσχυση της έρευνας, με οφέλη για περισσότερους από 17.300 νέους επιστήμονες και ερευνητές μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, το γεγονός ότι μολονότι οι πόροι του ΕΚΤ για την υποστήριξη της έρευνας είναι κατά 20% λιγότεροι, οι ενισχυόμενοι νέοι ερευνητές έχουν αυξηθεί κατά 244%.

«Είναι επομένως ένας καθαρός δείκτης αυτού που έχω επανειλημμένος χαρακτηρίσει ως κοινωνική και πολιτική μεροληψία υπέρ των νέων» ανέφερε και πρόσθεσε ότι από τα προγράμματα κατάρτισης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης, αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 200.000 πολίτες, ενώ από την χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της ανεργίας θα ωφεληθούν περισσότεροι από 170.000 νέοι.

Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης εξήρε την κοινωνική και αναπτυξιακή συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τη σύγκλιση των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε στους βασικούς τομείς των παρεμβάσεων του Ε.Κ.Τ., που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέχρι την κοινωνική συνοχή και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και συνδέονται ευθέως με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Ο Κ. Χαρίτσης σημείωσε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ότι: «στη συζήτηση που αναπτύσσεται στην ΕΕ για μία Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων, το υπουργείο Οικονομίας παρεμβαίνει δυναμικά. Η έξοδος από τα μνημόνια σε λίγους μήνες και η ανάκτηση του διεθνούς κύρους της χώρας, μας επιτρέπει να συμμετάσχουμε πιο ουσιαστικά, να προσθέσουμε το δικό μας στίγμα στη σχεδιαζόμενη ευρωπαϊκή στρατηγική, να διεκδικήσουμε, σε συμμαχία και με άλλες χώρες, την επαρκή χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ολοκληρωμένων πολιτικών στήριξης των παραγωγικών κλάδων αλλά και πρωτοβουλιών για τη μείωση των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Η γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, από τη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια, η οποία αναγνωρίζεται από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι το καλύτερο επιχείρημα για την αξία της Πολιτικής Συνοχής και σε αυτή τη συζήτηση καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν ανοικτά».