Οι πολεμικές ιαχές του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τα προκλητικά δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης κλιμακώνουν επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο. Στο ζενίθ των σημερινών τουρκικών προκλήσεων έφτασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Ερντογάν ο οποίος αναφερόμενος στο γεγονός σύγκρουσης την Δευτέρα το βράδυ, μιλώντας σε δημοσιογράφους σύμφωνα με το Anadolu είπε:«Όταν δεν σταμάτησαν, οι στρατιώτες μας έκαναν το καθήκον τους» και πρόσθεσε πως «κάτι τέτοιο συνέβη χθες το βράδυ. Τελείωσε χωρίς κανένα πρόβλημα».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν σταμάτησε εκεί, λέγοντας ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει την ελληνική πλευρά ζητώντας«να σταματήσουν οι αψιμαχίες τόσο στον αέρα όσο και στο νερό». Όπως είπε το περιστατικό έληξε χωρίς κανένα πρόβλημα παρά το γεγονός ότι η προσέγγιση προξένησε σοβαρές ζημιές στο ελληνικό σκάφος.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια τακτική της Αγκυρας που συνδέεται και με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Αλλωστε, την Πέμπτη φτάνει στην Τουρκία ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον για να συζητήσει τις σχέσεις αυτές σε μια χρονική στιγμή όπου υπάρχει σοβαρή επιδείνωση.

Η συνάντηση του Τίλερσον με την τουρκική ηγεσία ενδεχομένως να κρίνει το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, αλλά και την ένταση με την οποία η Αγκυρα θα θελήσει να αντιδράσει, τόσο στη Συρία και το Αφρίν όσο και στο Αιγαίο και ειδικά στα Ιμια.