Ως ξεχωριστή υπηρεσία, μέσω ειδικής εφαρμογής για τα smartphones, τα tablets και τα laptops, που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο του συνδρομητή, θα διατίθεται σύντομα η συνδρομητική τηλεόραση Cosmote TV.

Επίσης, μέχρι το τέλος του χρόνου το πακέτο των υπηρεσιών της Cosmote TV θα διατίθεται και μέσω ειδικής συσκευής που θα συνδέεται στο Διαδίκτυο, πάλι ανεξαρτήτως τηλεπικοινωνιακού δικτύου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, στο πλαίσιο του απολογισμού για τα δύο χρόνια λειτουργίας του καναλιού OTE History, μίλησε την Τρίτη για τα σχέδια του ομίλου στη συνδρομητική τηλεόραση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μέχρι σήμερα οι επενδύσεις του ΟTE για την ανάπτυξη της Cosmote TV έχουν υπερβεί τα 250 εκατ. ευρώ και αυτή τη στιγμή «κάνουμε break even». «Δεν μας δίνει κέρδη, αλλά βοηθάει γενικότερα στην εικόνα και τη διατήρηση των πελατών του ομίλου στο δίκτυο του ΟΤΕ», τόνισε ο κ. Τσαμάζ και πρόσθεσε πως στόχος είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης, ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, επηρεάστηκε αρνητικά από την επιβολή του τέλους 10% στις αρχές του 2017, ενώ πρόσθετη επιβάρυνση έρχεται με το τέλος 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ (θέμα για το οποίο η πλευρά του ΟTE αφήνει ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη).

Στο τέλος του προηγούμενου έτους η Cosmote TV είχε 525.000 πελάτες, με τη διοίκηση του ΟTE να τονίζει πως θα συνεχίσει και φέτος τις επενδύσεις για την ανάπτυξή της. Για παράδειγμα μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα διατίθεται συσκευή Wi-Fi για ευκολότερη, ασύρματη, σύνδεση του αποκωδικοποιητή με το Διαδίκτυο, ώστε να έχουν διαδραστικές υπηρεσίες όλοι οι συνδρομητές Cosmote TV.

Στο μεταξύ, με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση για διακοπή της σύμβασης μετάδοσης των ποδοσφαιρικών αγώνων της Super League (από τη νέα σεζόν) από την πλατφόρμα της Nova, ο κ. Τσαμάζ δήλωσε ότι ο ΟΤΕ θα περιμένει πρώτα να δει πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα αποφασίσει τις κινήσεις που θα κάνει στο θέμα αυτό. «Σαφώς και μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο του ελληνικού ποδοσφαίρου, υπό προϋποθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της συνδρομητικής πλατφόρμας, σε σχέση με ανταγωνιστικές υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου, όπως π.χ το Netflix κ.λ.π, ο πρόεδρος του ΟΤΕ ανέφερε πως η συνδρομητική τηλεόραση έχει μέλλον στη σημερινή μορφή της μέσω δορυφόρου, κυρίως γιατί έτσι υπάρχει υψηλή ποιότητα μετάδοσης.

«Ελπίζω σταδιακά όσοι μπουν στο χώρο αυτό, να επενδύσουν χρήματα για ποιοτικό πρόγραμμα και όχι μόνο για reality. Το concept του Netflix θα το δώσουμε και εμείς στους πελάτες μας, αλλά έχει μειονεκτήματα. Όλα αυτά ανοίγουν και βοηθούν την αγορά, αφού υπάρχει συμπληρωματικότητα και αρκετό έδαφος για όλους», τόνισε ο κ. Τσαμάζ και πρόσθεσε: «Ο λόγος που μπήκαμε στη συνδρομητική τηλεόραση, είναι για να αναπληρώσουμε ένα μέρος των χαμένων εσόδων από την απώλεια συνδρομητών στη σταθερή τηλεφωνία. Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι συνδυάζουν πολλά προϊόντα και προσφέρουν ενιαία υπηρεσία κάτι που εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε εδώ».

Cosmote History

Για το κανάλι Cosmote History, που συμπλήρωσε δύο χρόνια ζωής, ο επικεφαλής του ΟTE είπε: «Για μένα το Cosmote History έχει ιδιαίτερη σημασία. Όχι τόσο για την εμπορική του σημασία, αλλά για τα μηνύματα που εκπέμπει, για τον συμβολισμό και την ελπίδα που δίνει μέσα από τις εκπομπές του και τα αφιερώματά του στους Έλληνες και ειδικότερα στα νέα παιδιά».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε ότι το κανάλι History ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια ως μια ιδέα δική του και των συνεργατών του, όταν όλοι μιλούσαν αρνητικά για τη χώρα. «Τους είπα πως θα ήθελα να μας θυμούνται όταν φύγουμε από τον ΟTE για την ελπίδα που δώσαμε, για τη βοήθεια που δώσαμε στους νέους ανθρώπους. Δίνοντας παραδείγματα Ελλήνων που έχουν καταφέρει να διακριθούν σε διεθνές επίπεδο και δείχνοντας τα επιτεύγματα της χώρας», πρόσθεσε.

«Το κανάλι History ξεκίνησε για να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην απαισιοδοξία. Να μας θυμίσει από που ερχόμαστε και πόσα είμαστε ικανοί να πετύχουμε. Θέλαμε να μας κάνει περήφανους για την κληρονομιά μας και τέλος πάντων να δίνει τα θετικά μηνύματα μέσα στην άσχημη πορεία που έχει η χώρα μας μέσα στην κρίση», επισήμανε ο κ. Τσαμάζ.

Στην πράξη, τόνισε, το εγχείρημα του History αποδείχθηκε πάρα πολύ δύσκολο. «Ήταν τεράστια η πρόσκληση να βρούμε υλικό που θα ήταν κατάλληλο. Έπρεπε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αρχεία ταινιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και να παράξουμε περιεχόμενο ξεκινώντας από το μηδέν. Έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια και συνεχίζεται, ώστε οι παραγωγές να είναι ποιοτικές και με ουσία», είπε ο πρόεδρος του ΟΤΕ.

Αναφερόμενος στα δύο χρόνια λειτουργίας του History, στάθηκε ιδιαίτερα στις 6.000 ώρες προγράμματος που ήταν αφιερωμένο στην ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Πάνω από το 80% του περιεχομένου προήλθε από Έλληνες παραγωγούς, ενώ υλοποιήθηκαν 24 δικέ του παραγωγές και συμπαραγωγές. Παράλληλα, εξασφαλίστηκαν περισσότεροι από 1.000 τίτλοι ντοκιμαντέρ, ενώ διασώθηκαν και προβλήθηκαν σπάνια αρχεία και ταινίες μεγάλης αξίας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟTE είπε πως «το Cosmote History περνάει πλέον στη φάση ενηλικίωσης και από φέτος θα ανεβάσουμε τον πήχη, με στόχο το περιεχόμενό του να μπει και στα σχολεία, περνώντας έτσι στις νέες γενιές».

Πάντως, από αύριο το History θα προβάλλεται σε υψηλή ευκρίνεια, ενώ εμπλουτίζεται σημαντικά το περιεχόμενό του, διατηρώντας τον ελληνικό προσανατολισμό του.

«Εγκαινιάζουμε νέες συνεργασίες, φέρνουμε πάνω από 40 νέες παραγωγές ή συμπαραγωγές. Από φέτος το 1/4 θα είναι δικής μας παραγωγής, όπως η νέα σειρά για το Άγιο Όρος, που θα καταγράφει το σύνθετο έργο ψηφιοποίησης του υλικού που έχει αναλάβει ο όμιλος ΟTE ή μια σειρά για τους παλαίμαχους Έλληνες ποδοσφαιριστές ή μια σειρά για τη μοναστηριακή κουζίνα στην Ελλάδα, σειρά με θέμα τον Ν. Καζαντζάκη, κ.α. Θα συνεχιστεί η ανάδειξη ιστορικών αρχείων από ολόκληρη την Ελλάδα, όπως π.χ. η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του Βασίλη Μάρου», ανακοίνωσε ο κ. Τσαμάζ.