Τον Παναγιώτη Κουρουμπλή βάζει στο κάδρο των υπευθύνων για την υπόθεση της Νovartis η ΝΔ, στηριζόμενη στο διαβιβαστικό έγγραφο που έστειλε στη Βουλή η εισαγγελέας Διαφθοράς και στο οποίο δεν υπάρχει καν το όνομα του πρώην υπουργού Υγείας και νυν υπουργού Ναυτιλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία παράγραφο του κειμένου που συνόδευσε τη δικογραφία, γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο γεγονός, αλλά στη θέση του ονόματος υπάρχει η περιγραφή «από τον τότε διατελέσαντα υπουργό». Ειδικότερα, αναφέρεται επί λέξει: «Επίσης μεταξύ των εγγράφων που σας υποβάλλουμε, είναι και οι από 21-02-2017, 08-03-2017 και 13-04-2017 αναφορές των Ανδρέα Λοβέρδου, Βασιλείου Κεγκέρογλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου, στις οποίες φέρεται να καταγγέλλεται η τέλεση της πράξης της μη τιμολόγησης φαρμάκων και της αύξησης της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον τότε διατελέσαντα υπουργό Υγείας για την υπό στοιχείο γ) ως άνω πράξη». Η «υπό στοιχείο γ) πράξη» αφορά, σύμφωνα με τη δικογραφία την κατηγορία της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των εκατόν είκοσι χιλιάδων ευρώ (120.000), στρεφόμενης κατά του Δημοσίου εκ της οποίας η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, η οποία υπερβαίνει το πόσο των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ.

Τα ερωτήματα. Η κυβερνητική πλειοψηφία με τη χθεσινή πρόταση για την Προανακριτική Επιτροπή θεωρεί παραγεγραμμένο το ενδεχόμενο αδίκημα της απιστίας από την πλευρά Κουρουμπλή, αλλά τα «γαλάζια» στελέχη θέτουν τα εξής ερωτήματα:

1. Γιατί δεν υπάρχει ονομαστική αναφορά στον υπουργό – στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους πρώην πρωθυπουργούς και τους πρώην υπουργούς που αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες;

2. Τι κινήσεις έκανε ο Πρωθυπουργός προκειμένου να διερευνήσει τυχόν εμπλοκή του στην υπόθεση;

3. Εάν ο υπουργός σκέπτεται το ενδεχόμενο της παραίτησης με δεδομένο ότι βρίσκεται σήμερα σε θέση ευθύνης στην κυβέρνηση.

Αντεπίθεση. Είναι σαφές ότι από την πλευρά της ΝΔ βρίσκεται σε εξέλιξη μια αντεπίθεση σε πολιτικό και όχι μόνο πεδίο και όλοι προετοιμάζονται για μια μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως και σήμερα στελέχη της ΝΔ να παραχωρήσουν έκτακτη συνέντευξη Τύπου προκειμένου να αναλύσουν τα δεδομένα και να θέσουν δημόσια τα ερωτήματα προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Ναυτιλίας. Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Εύβοια όπου περιοδεύει, τόνισε ότι «είναι αδιανόητο να γνωρίζει η κυβέρνηση ποιοι είναι οι κουκουλοφόροι που σπιλώνουν στοχευμένα ακόμη και πρώην πρωθυπουργούς και να αρνείται ο κ. Τσίπρας να καταθέσουν επώνυμα στη Βουλή τους ισχυρισμούς τους». «Το κράτος δικαίου βάλλεται βάναυσα από τις μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα» σημείωσε. «Δεν θα του επιτρέψω να παριστάνει τον τιμητή της κάθαρσης όταν εκείνος ήταν που έδινε μάχες για να μη μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η υπόθεση του μεσάζοντα. Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο κατάθεσης από την πλευρά της ΝΔ πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το θέμα της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Το σχετικό κείμενο φέρεται να είναι ήδη έτοιμο, υπογεγραμμένο από 30 βουλευτές και απομένει να επιλεγεί η χρονική στιγμή για την κατάθεσή του στη Βουλή. Οπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να επιτρέψει να ισχύσουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και θα απαιτήσει τη διεξαγωγή έρευνας και για την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο Πάνος Καμμένος.