Τα ηλεκτρονικά αρχεία που έχουν κατασχέσει ύστερα από έρευνες σε σπίτια ποινικά ελεγχόμενων, τα ημερολόγια που κατέθεσε η προστατευόμενη μάρτυρας με τον κωδικό «Αικατερίνη Κελέση» για τα ραντεβού του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, τα προφίλ των εταιρειών που φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν ως οχήματα στη διαδρομή του μαύρου χρήματος, αλλά και φορολογικά στοιχεία φυσικών προσώπων κάνουν φύλλο και φτερό οι εισαγγελείς που χειρίζονται την έρευνα για τη γνωστή φαρμακοβιομηχανία.

Η ομάδα των εισαγγελικών λειτουργών, με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη η οποία βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τους επίκουρους συναδέλφους της Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, προσπαθεί να χαρτογραφήσει άγνωστες μέχρι τώρα διαδρομές και να εντοπίσει τους τελικούς αποδέκτες πακέτων εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται ότι έφευγαν από τα ταμεία της Novartis και κατέληγαν σε διάφορα πρόσωπα που βρίσκονται εδώ και καιρό στο στόχαστρο της ελληνικής Δικαιοσύνης. «Οι σημειώσεις στα ημερολόγια δεν μπορούν να αποτελέσουν κάποια ισχυρή ένδειξη εκτός αν το περιεχόμενό τους διασταυρωθεί από άλλα στοιχεία», σημειώνουν με έμφαση εισαγγελικές πηγές θέλοντας να δείξουν πως οι εισαγγελείς προσπαθούν να λύσουν το σταυρόλεξο και να τοποθετήσουν σε αυτό με τον σωστό και δικονομικό τρόπο τα ονόματα των προσώπων που φέρεται ότι είχαν ενεργό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδρομή, η οποία έχει αποτυπωθεί και στα έγγραφα των αμερικανικών Αρχών.

Στόχος των εισαγγελέων είναι να έχουν κλείσει τον πρώτο κύκλο της αξιολόγησης των ευρημάτων αυτών ώστε να είναι έτοιμοι να τα αποτιμήσουν όταν θα αρχίσουν να φτάνουν τα επίσημα στοιχεία από την Ελβετία για τις κινήσεις, κυρίως του τροφοδότη λογαριασμού που έχουν ήδη ζητήσει με αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γυναίκα προστατευόμενη μάρτυρας στην κατάθεσή της έχει πει, μεταξύ άλλων, ότι «η Novartis διατηρούσε τουλάχιστον από το 2007 λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα. Από αυτό τον λογαριασμό γίνονταν οι πληρωμές με την κωδική ονομασία τύπου Β, ήτοι πληρωμές προς έλληνες γιατρούς, για εν μέρει ή συνολικά εικονικά συμβόλαια που αφορούσαν τυπικά σε ομιλίες, σε συνέδρια κ.λπ.».

Ανακοινώσεις. Και ενώ οι εισαγγελείς αναμένουν τα αποτελέσματα από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής η Novartis, σε επίσημη ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «το περιεχόμενο του φακέλου δεν μας είναι γνωστό στο σύνολό του, ούτε υπάρχει επίσημο κατηγορητήριο εναντίον της εταιρείας ή εργαζομένων της». Από την πλευρά της η εταιρεία Prestige, η οποία εμφανίζεται ως εμπλεκόμενη στην υπόθεση, δηλώνει ότι «είμαστε στη διάθεση της Εισαγγελέως Διαφθοράς που προΐσταται της υποθέσεως NOVARTIS και προτιθέμεθα να καταθέσουμε όλα τα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα, που αφορούν εμάς και την PRESTIGE Επικοινωνία Μ.Ε.Π.Ε.».

«Η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατρέπει διαχρονικά τη Δικαιοσύνη σε μέρος του πολιτικού προβλήματος», αναφέρουν τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τοποθετούμενα επί θεσμικής βάσης στην υπόθεση της Novartis. Συγκεκριμένα αναφέρουν : «Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis εντείνεται διαρκώς η πολιτική σύγκρουση με επίκεντρο της αντιπαράθεσης τη δικαστική διαδικασία που ακολουθήθηκε και την αξιοπιστία ή μη των μαρτυρικών καταθέσεων. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέωνυπενθυμίζει ακόμα μια φορά προς κάθε κατεύθυνση τον σεβασμό στην εκ του Συντάγματος απορρέουσα διάκριση των εξουσιών, την ισοτιμία μεταξύ αυτών και ως εκ τούτου τον διακριτό ρόλο της δικαστικής εξουσίας. Η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατρέπει διαχρονικά τη Δικαιοσύνη σε μέρος του πολιτικού προβλήματος. Τέλος αυτονόητη είναι σε ένα Κράτος Δικαίου η απαίτηση όλων για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με την απαρέγκλιτη βεβαίως τήρηση των θεσπισμένων δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων».