Ως πολύ σοβαρό αξιολογούν διπλωμάτες το επεισόδιο που έγινε τα μεσάνυχτα όταν σκάφος του Λιμενικού Σώματος εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Η τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090, προκαλώντας υλικές ζημιές και χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός. Το σκάφος του λιμενικού μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο καθαρά για επιθετική ενέργεια του τουρκικού σκάφους καθώς η κίνησή του έδειχνε ότι ήθελε να χτυπήσει το ελληνικό πλοίο «Γαύδος» στη μέση και να το βυθίσει. Την τελευταία στιγμή ο Ελληνας καπετάνιος έδωσε εντολή για πρόσω ολοταχώς με αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Το τουρκικό σκάφος προσπάθησε να εμβολίσει το δικό μας, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο κ. Σαντορινιός είπε ακόμα ότι το σκάφος μας έπαθε υλικές ζημιές αλλά δεν έχει τραυματισθεί κανείς.

«Η τουρκική ακταιωρός, με τον τρόπο που κινήθηκε, κινήθηκε πέραν των συνόρων και παραβίασε τους κανόνες ναυσιπλοϊας», είπε ακόμα και πρόσθεσε:

«Ήταν μια επιθετική ενέργεια. Εμείς, ως λιμενικό σώμα και ως κυβέρνηση διαφυλάσσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Μας προβληματίζει η επιθετικότητα των Τούρκων. Υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαστε ψύχραιμοι και συνετοί», κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρκικό σκάφος UMUT φέρει οπλισμό και διαθέτει και ελικόπτερο.

Το ελληνικό πλοίο ανοικτής θαλάσσης «Γαύδος» ναυπηγήθηκε σε ιδιωτικά ναυπηγεία της Ολλανδίας, είναι σύγχρονο ταχύπλοο πλοίο με 25 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων οι τρεις είναι γυναίκες, έχει μήκος 57,52 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων.

Κλιμάκωση

Οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες. Η επικίνδυνη ισορροπία είναι επακόλουθο των πρόσφατων δηλώσεων του Τούρκου αρχηγού του στρατού ο οποίος είπε ότι μπορούν οι τουρκικές δυνάμεις να έχουν μέτωπο και με τους Κούρδους και στο Αιγαίο.

Να θυμίσουμε ότι και ο επικεφαλής των συμβούλων του Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ δήλωσε ότι θα σπάσει τα πόδια όποιων αποπειραθούν να ανέβουν στα Ίμια -δήλωση που είχε γίνει αμέσως μετά την απόδοση τιμών για την επέτειο των Ιμίων από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε σωρεία παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, ωστόσο, η πρόκληση ζημιών σε σκάφος του Λιμενικού είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, ειδικά αν επιβεβαιωθεί ότι το ελληνικό σκάφος ήταν ακινητοποιημένο και το τουρκικό έπεσε ηθελημένα πάνω του.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για περιστατικό για το οποίο ευθύνονται ελληνικά σκάφη που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα «Καρντάκ», όπως γράφουν, δηλαδή τα Ιμια.

Το προηγούμενο επεισόδιο

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές εβδομάδες υπήρξε αντίστοιχο επεισόδιο με τουρκικό σκάφος και ελληνική φρεγάτα, όπου κατά τη διάρκεια ελιγμών «ακούμπησε» το ένα το άλλο.

Συγκεκριμένα, μόλις πριν από ένα μήνα, και συγκεκριμένα στις 17 Ιανουαρίου τουρκικό σκάφος της ακτοφυλακής που βρισκόταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, «ακούμπησε» την κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος» η οποία έκανε προγραμματισμένη περιπολία στην περιοχή των Ιμίων.

Όταν το ανθυποβρυχιακό περιπολικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Köyceğiz» προσέγγισε τα Ίμια, η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» ακολούθησε το τουρκικό πλοίο. Τότε όμως εμφανίστηκε ακόμη ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής το οποίο έκανε ελιγμούς γύρω από την ελληνική κανονιοφόρο και σε μικρή απόσταση, περίπου 1-1,5 μίλι από τα Ίμια. Ενώ έκανε μανούβρες γύρω από την κανονιοφόρο, η τουρκική ακτοφυλακίδα έπεσε πάνω στο ελληνικό πολεμικό πλοίο ακουμπώντας το από την αριστερή πλευρά