Το όνομα της στρατιωτικής αιματηρής επιχείρησης που διεξάγεται στην επαρχία Αφρίν της Συρίας, με στόχο κουρδικές δυνάμεις πολιτοφυλακής να δώσει σε δρόμο στην Άγκυρα η δημοτική αρχή της πόλης. 

Η λεωφόρος που θα μετονομοαστεί περνά μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι των κουρδικών δυνάμεων που μάχεται η Τουρκία στη Συρία.
  
«Υπογράψαμε το αίτημα που απαιτείται προκειμένου η λεωφόρος Nevzat Tandogan, η οποία βρίσκεται μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία, να μετονομαστεί σε "Κλάδος Ελαίας"», ήταν το tweet που έστειλε ο δήμαρχος της Άγκυρας Μουστάφα Τουνά.

Η πρόταση θα υποβληθεί προς ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο της Άγκυρας τη Δευτέρα το βράδυ» διευκρίνισε ο ίδιος.

Εντούτοις, η διεύθυνση της πρεσβείας δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς επισήμως βρίσκεται στη λεωφόρο Ατατούρκ, που είναι κάθετη στη λεωφόρο Νεβζάτ Ταντογάν.

Ο Ταντογάν διετέλεσε κυβερνήτης της Άγκυρας το διάστημα 1929- 1946.

Η Τουρκία ξεκίνησε την 20η Φεβρουαρίου την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική», είναι ωστόσο σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων, η Τουρκία προειδοποίησε επανειλημμένως τις ΗΠΑ ότι θα μπορούσε κατόπιν να προχωρήσει προς τη Μανμπίτζ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων ανατολικά της Αφρίν, που επίσης ελέγχουν οι YPG με τη συνδρομή, ωστόσο, Αμερικανών στρατιωτικών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Αμερικανούς στρατιώτες να αποσυρθούν από τη Μανμπίτζ για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων των δύο χωρών συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Δευτέρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις έχουν περιέλθει σε μια «κρίσιμη στιγμή».

«Είτε θα βελτιώσουμε τις σχέσεις μας είτε θα καταρρεύσουν πλήρως» προειδοποίησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο, το 83% των Τούρκων πρόσκειται αρνητικά προς τις ΗΠΑ και το 46% πιστεύει ότι η χώρα του πρέπει να κάνει περισσότερα για να τις αντιμετωπίσει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από