Την περασμένη Πέμπτη, το International Crisis Group είχε προειδοποιήσει σε έκθεσή του για τον κίνδυνο να ανοίξει (ακόμη) ένα νέο μέτωπο στη Συρία, αυτή τη φορά ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Μόλις δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, η πρόβλεψή του έγινε πραγματικότητα. Ενα drone διείσδυσε, το πρωί του Σαββάτου, από τη Συρία στο Ισραήλ. «Υπεύθυνο για αυτή την πολύ σοβαρή παραβίαση της ισραηλινής εθνικής κυριαρχίας είναι το Ιράν» ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Το drone καταρρίφθηκε 30 χλμ. από τα σύνορα. Παράλληλα, ένα ισραηλινό Απάτσι εντόπισε και ισραηλινά μαχητικά κατέστρεψαν την «ιρανική» βάση στη Συρία, από όπου είχε απογειωθεί. Επιστρέφοντας, ωστόσο, ένα ισραηλινό F-16 χτυπήθηκε από συριακά αντιαεροπορικά πυρά. Το αεροσκάφος κατέπεσε στο Βόρειο Ισραήλ, στην περιοχή της Χάιφας. Οι δύο πιλότοι, που εκτινάχθηκαν, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ χάνει ένα προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος του από εχθρικά πυρά μετά το 1982. Ως αντίποινα, εξαπολύθηκε «επίθεση μεγάλου εύρους» στη Συρία, εναντίον «12 στόχων», συριακών και ιρανικών. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως κατέστρεψε τρεις συριακές αντιαεροπορικές συστοιχίες και τέσσερις στόχους «που αποτελούν μέρος του ιρανικού στρατιωτικού κατεστημένου» στη Συρία.

Δεν ήταν το πρώτο επεισόδιο με συριακό drone. Ηταν όμως η πρώτη φορά που ένα ιρανικό drone εισέρχεται στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Δεν ήταν, επίσης, η πρώτη ισραηλινή επιχείρηση στη Συρία. Η εμπλοκή του Ιράν στη Συρία στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, έχει θορυβήσει το Ισραήλ –το οποίο κατηγορεί επιπλέον το Ιράν πως σχεδιάζει εργοστάσια παραγωγής πυραύλων υψηλής ακρίβειας στον Λίβανο. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έχουν επανειλημμένα βάλει στο στόχαστρο στη Συρία «αποστολές όπλων» προς τη Χεζμπολάχ. Στις 7 Φεβρουαρίου, η ισραηλινή αεροπορία είχε βομβαρδίσει μια αποθήκη όπλων 10 χλμ. από τη Δαμασκό. Πρωτοφανές ήταν το εύρος της ισραηλινής αντίδρασης το Σάββατο.

«Το Ισραήλ θέλει την ειρήνη, αλλά θα συνεχίσουμε να αμυνόμαστε με αποφασιστικότητα ενάντια σε κάθε επίθεση και κάθε προσπάθεια του Ιράν να εδραιωθεί στρατιωτικά στη Συρία ή αλλού» δήλωσε το ίδιο βράδυ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Καταφέραμε ένα βαρύ πλήγμα στις δυνάμεις του Ιράν και της Συρίας. Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε όλους όσοι προσπαθούν να μας επιτεθούν» διαβεβαίωσε χθες. Είχε λάβει προηγουμένως την απόλυτη στήριξη της Ουάσιγκτον. Είχε επίσης συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επαναβεβαίωσε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, κάλεσε ωστόσο τον Νετανιάχου να αποφύγει την κλιμάκωση. Οσο για το Ιράν, αυτό αρνήθηκε τα πάντα και μίλησε για «γελοίες καταγγελίες». Εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν χθες στην Τεχεράνη προκειμένου να γιορτάσουν την επέτειο της ισλαμικής επανάστασης του 1979, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.