Το Μπαχρέιν ζήτησε την ανατύπωση και διόρθωση 17.000 αγγλικών σχολικών βιβλίων επειδή χαρακτήριζαν την θαλάσσια περιοχή που περικλείει το αραβικό αυτό βασίλειο ως «Περσικό Κόλπο», κάτι που αποτελεί πολιτικό ταμπού.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BNA, το Μπαχρέιν και τα άλλα συμμαχικά των ΗΠΑ αραβικά κράτη του Κόλπου απορρίπτουν αυτόν τον χαρακτηρισμό, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά στα αγγλικά για τον Κόλπο, από τον οποίον διακινούνται μεγάλες ποσότητες πετρελαίου.

Τα αραβικά κράτη του Κόλπου κατηγορούν το μη αραβικό Ιράν, πρώην Περσία, το οποίο βρίσκεται από την άλλη πλευρά της θαλάσσιας οδού, ότι επιχειρεί να κυριαρχήσει στην περιοχή, κάτι το οποίο διαψεύδει η Τεχεράνη. Επιμένουν δε να χαρακτηρίζουν την θαλάσσια εκείνη περιοχή «Αραβικό Κόλπο».

Το υπουργείο Παιδείας του Μπαχρέιν, σύμφωνα με το πρακτορείο, ζήτησε από μη κατονομαζόμενο «ίδρυμα του εξωτερικού» να τυπώσει τα βιβλία για παιδιά της τρίτης τάξης του Δημοτικού ώστε να «περιλαμβάνουν τις σωστές πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και τον χάρτη του Αραβικού Κόλπου».

«Η ανακολουθία εντοπίστηκε όταν διανέμονταν τα σχολικά βιβλία στους μαθητές…Το ίδρυμα υποχρεώθηκε να ανατυπώσει 17.000 αντίγραφα του βιβλίου μετά τη διόρθωση του λάθους», μετέδωσε το BNA επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την οργή της Τεχεράνης τον περασμένο Οκτώβριο όταν εμφανίστηκε να παρεκκλίνει από τη διπλωματική γλώσσα χρησιμοποιώντας τον όρο «Αραβικός Κόλπος» σε μια ομιλία του για να αναφερθεί στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.