Σοβαρές αναταράξεις προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό το σκάνδαλο Novartis, επιτείνοντας και την ένταση στον άξονα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Εν μέσω της σφοδρής σύγκρουσης που ήδη καταγράφεται κυρίως μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και ΝΔ, το πολιτικό σύστημα κυριολεκτικά ακροβατεί. Και αυτό διότι υπό τη σκιά του γενικού αιτήματος για πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου και της απαίτησης για τήρηση των θεσμικών διαδικασιών υπάρχει ο κίνδυνος να διαμορφωθεί ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα που θα δοκιμάσει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Ηδη οι πρώτες δονήσεις καταγράφονται τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς κορυφαία στελέχη εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο να μετατραπεί σε «ρωμαϊκή αρένα» και «Κολοσσαίο» η Βουλή και συνιστούν χαμηλούς τόνους, όσο και στη ΝΔ, όπου στις παρενέργειες της Novartis προστίθενται και διαγραφές στελεχών που δοκιμάζουν τις εσωκομματικές ισορροπίες, όπως η διαγραφή του Βαγγέλη Αντώναρου.

Μια μεγάλη ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με μακρά διαδρομή στην Αριστερά –από τον Νίκο Βούτση και τον Πάνο Σκουρλέτη έως τον Νίκο Φίλη και τον Νίκο Ξυδάκη –εκφράζει τον προβληματισμό της για την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Το μήνυμά τους έχει μεταφερθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο σπεύδει να απορροφήσει τους κραδασμούς, διαμηνύοντας παράλληλα ότι οι επιφυλάξεις των στελεχών σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν πως θα υπάρξει πολιτική και ηθική επιείκεια για οποιονδήποτε αποδειχθεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα. Στη βάση αυτή, η απόφαση του Μαξίμου για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής δεν τελεί υπό αίρεση. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρός κατά τη σημερινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα επικυρώσει την πρόταση για Προανακριτική για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί εκτενώς στο σκάνδαλο Novartis και θα σημειώσει ότι ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο και άρα θα πρέπει να προχωρήσει η διαλεύκανσή του έως το τέλος. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν συγκάλυψε υποθέσεις διαφθοράς και άρα δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό παρά σύσταση της Προανακριτικής.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αρνούνται τις επικρίσεις τμήματος της αντιπολίτευσης, ότι απλά και μόνο η Novartis αξιοποιείται στο πλαίσιο κλίματος σκανδαλολογίας με στόχο τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης. Το μήνυμα Τσίπρα είναι ότι πρέπει να προχωρήσει η έρευνα ώς το τέλος, με οδηγό την αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας όλων, και εφόσον προκύψουν στοιχεία να οδηγηθούν οι εμπλεκόμενοι στη Δικαιοσύνη. Αν και η πρόταση απαιτεί υπογραφές 30 βουλευτών, αυτή θα υπογράφεται από το σύνολο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μια κίνηση που δίνει απάντηση και σε όσους υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρκετοί που ανησυχούν μήπως τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να δέσουν τις κατηγορίες εναντίον πολιτικών προσώπων και ειδικά δύο πρώην πρωθυπουργών και τελικά η υπόθεση γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση.

Η Επιτροπή. Η Προανακριτική αναμένεται να συσταθεί μετά την Καθαρή Δευτέρα, όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης (Αθήνα 9,84), ο οποίος πρόσθεσε ότι για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν τίθεται θέμα παραγραφής.

Ως προς το αδίκημα της δωροληψίας υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαφορετικές νομικές απόψεις. Σχεδόν είναι έτοιμη και η ομάδα των βουλευτών (π.χ. ο Σπύρος Λάππας) που θα συμμετάσχει στην Επιτροπή, της οποίας όπως όλα δείχνουν θα προεδρεύσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Νίκος Παρασκευόπουλος.