Να απέχει από «προστριβές, απειλές ή ενέργειες», που διαταράσσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας κάλεσε την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την πρόκληση που σημειώθηκε το Σαββατοκυρίακο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ερωτηθείσα σχετικά, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα δήλωσε: «Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και ότι θα απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών. Η ΕΕ, επίσης, τονίζει την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

Εν τω μεταξύ αυστηρό και σαφές μήνυμα στην Τουρκία, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, στέλνει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Τουσκ καλεί την Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ και αντ ‘αυτού να δεσμευτεί για καλές σχέσεις γειτονίας, για ειρηνική επίλυση διαφορών και για σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κύπρο, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοσδουλίδης δήλωσε πως τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, επικαλούμενα λόγους ασφάλειας εξαιτίας των συνεχιζόμενων στρατιωτικών ασκήσεων από τουρκικά σκάφη στην περιοχή της προγραμματισμένης στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ γεώτρησης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ακόμη, ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία απαγόρευσαν τη διέλευση από το σημείο και σε εμπορικά πλοία, επίσης για λόγους ασφαλείας, όπως ισχυρίστηκαν.

Η τουρκική NAVTEX, την οποία ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε παράνομη, λήγει στις 22 Φεβρουαρίου για τις ασκήσεις. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «με ψυχραιμία και συγκεκριμένο σχεδιασμό, γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο οι ενέργειες της Λευκωσίας, με στόχο το γεωτρύπανο να συνεχίσει την πορεία του και να φθάσει στο τεμάχιο 3».