Τουλάχιστον έντεκα Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σάββατο στη βόρεια Συρία, απολογισμός που είναι ο βαρύτερος για τον τουρκικό στρατό από την έναρξη της επιχείρησής του εναντίον συριακής κουρδικής ένοπλης οργάνωσης, στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε πως δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερό τους συνετρίβη. «Έχουμε δύο μάρτυρες», είπε, αλλά άφησε να εννοηθεί πως δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι υπήρξε «εξωτερική επέμβαση» που οδήγησε στη συντριβή.

Όμως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά πως το ελικόπτερο αυτό «καταρρίφθηκε».

Το τουρκικό γενικό επιτελείο γνωστοποίησε αργότερα ότι άλλοι εννέα τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε διάφορα επεισόδια στη βόρεια Συρία, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ακόμη 11 τούρκοι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν το Σάββατο, κατά την ίδια πηγή.

Η Τουρκία και σύμμαχοί της Σύροι αντάρτες εξαπέλυσαν την 20ή Ιανουαρίου την επιχείρηση που βαπτίστηκε «Κλάδος Ελαίας» εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», αλλά αντιθέτως θεωρείται πολύτιμος εταίρος από τις ΗΠΑ στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Η Άγκυρα θεωρεί τις YPG τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK). Το PKK διεξάγει ανταρτοπόλεμο στη νοτιοανατολική Τουρκία εναντίον των τουρκικών αρχών εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ένας εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ο Μουστάφα Μπαλί, ανέφερε μέσω Twitter ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε στον τομέα Ράτζο, στην περιοχή της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υποστήριξε χθες ότι ο τουρκικός στρατός δεν επενέβη στην Αφρίν για να διεξαγάγει έναν «πόλεμο» ή επειδή έχει «βλέψεις» στο έδαφος μιας άλλης χώρας.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «κανένα κράτος δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια όταν μια τρομοκρατική οργάνωση εξαπλώνεται στο πλευρό της σαν καρκίνος».

«Πρόκειται για μια απειλή για την Τουρκία και η Άγκυρα έχει το φυσικό δικαίωμα να την καταπολεμήσει στο πλαίσιο του διεθνούς και του εθνικού δικαίου», πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ.

Ο πρόεδρος Ερντογάν από την πλευρά του δήλωσε ότι 1.141 «τρομοκράτες» έχουν εξουδετερωθεί μέχρι στιγμής στην τουρκική επιχείρηση στη Συρία — όρος που συμπεριλαμβάνει νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους στις τάξεις των κούρδων παραστρατιωτικών.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον αριθμό τον οποίο έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.