Εν μέσω του πολικού ψύχους που επικρατεί στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας μετά τη σημερινή τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ξεκινούν οι προσπάθειες να λιώσουν οι πάγοι μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας. Σημαντικό ρόλο σε αυτό αναμένεται να παίξει η αδελφή του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν που φθάνει σήμερα στη Πιονγκτσάνγκ και αύριο είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν.

Πρόκειται για την πιο υψηλή επαφή μεταξύ των δύο χωρών εδώ και χρόνια και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Κιμ Γιο Τζονγκ φέρεται να κατέχει σημαντική θέση δίπλα στον αδελφό της και να συμμετέχει στη διαμόρφωση της πολιτικής της Πιονγκγιάνγκ. Μάλιστα, ο νοτιοκορεατικός Τύπος αποκαλεί την 30χρονη «Ιβάνκα του Κιμ Γιονγκ Ουν» συγκρίνοντας την επιρροή της στον αδελφό της με εκείνη της Ιβάνκα Τραμπ στον πατέρα της, πρόεδρο των ΗΠΑ. Η βορειοκορεατική τηλεόραση συχνά δείχνει εικόνες από τους ανώτατους αξιωματούχους της χώρας να παρακολουθούν ευλαβικά την Κιμ Γιο Τζονγκ, όταν μιλάει.

Η σημερινή τελετή έναρξης –με το κρύο να είναι τόσο έντονο, ώστε οι διοργανωτές να έχουν ετοιμάσει ένα σετ ρούχων, που περιλαμβάνει και ισοθερμικά, το οποίο θα υπάρχει σε κάθε κάθισμα για τους θεατές –θα αποτελέσει σημαντικό γεγονός όχι μόνο αθλητικό αλλά και πολιτικό καθώς παρόντες θα είναι και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε. Στην τελετή λήξης αναμένεται να παραστεί η Ιβάνκα Τραμπ –με τους νοτιοκορεάτες δημοσιογράφους να κάνουν ήδη αστεία για τις «δύο Ιβάνκα». Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές εάν η Κιμ Γιο Τζονγκ μεταφέρει κάποιο μήνυμα του αδελφού της προς τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν, ο οποίος έχει δηλώσει πρόθυμος να συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο. Οι αναλυτές αναρωτιούνται εάν θα υπάρξει κάποιου είδους συνομιλίας μεταξύ της βορειοκορεατικής και της αμερικανικής αντιπροσωπείας, κάτι που έσπευσε να διαψεύσει η τηλεόραση της Πιονγκγιάνγκ. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, πρόσθεσε όμως ότι η Ουάσιγκτον σύντομα θα προχωρήσει στη λήψη των «πιο σκληρών και επιθετικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί ποτέ στη Βόρεια Κορέα».

Η Βόρεια Κορέα στέλνει 22 αθλητές στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μαζί με εκατοντάδες χορευτές, cheerleaders, μουσικούς και τραγουδιστές. Οι αποστολές της Βόρειας και της Νότιας Κορέας θα μπουν μαζί στο στάδιο στη σημερινή τελετή ενώ με μέλη και από τις δύο χώρες είναι η ομάδα χόκεϊ επί πάγου των γυναικών. Τεχνικά οι δύο χώρες βρίσκονται ακόμα σε πόλεμο καθώς η πολεμική σύγκρουση μεταξύ τους στις αρχές της δεκαετίας του ’50 τελείωσε με κατάπαυση του πυρός και όχι με την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας. Εκτοτε στο έδαφος της Νότιας Κορέας βρίσκονται περίπου 28.000 αμερικανοί στρατιώτες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και μια ημέρα πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, μόλις 80 χλμ. από τα σύνορά της, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε χθες μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Την παρακολούθησε ο Κιμ Γιονγκ Ουν μαζί με τη σύζυγό του και στενούς συνεργάτες του. Η τηλεόραση της χώρας έδειχνε και πλάνα από διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους σε θέση εκτόξευσης –μια επίδειξη δύναμης από εκείνες που συνηθίζει το βορειοκορεατικό καθεστώς.

Δεν θέλουν την επανένωση οι νέοι Νοτιοκορεάτες

«Οι αγώνες της ειρήνης»: αυτόν τον τίτλο ονειρεύεται ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζάε Ιν για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν σήμερα στην Πιονγκτσάνγκ. Αν εμπιστευτεί όμως κανείς τον συντηρητικό Τύπο της χώρας του, τείνουν να εξελιχθούν σε αγώνες της διχόνοιας μεταξύ των Νοτιοκορεατών. Η κυβέρνηση Μουν δέχεται έντονη κριτική πως έκανε υπερβολικά πολλές υποχωρήσεις: θυσίασε παίκτριες της εθνικής ομάδας χόκεϊ επί πάγου για να κάνει χώρο στις Βορειοκορεάτισες και επιπλέον καλύπτει οικονομικά τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους αγώνες. Επιχειρήματα που βρίσκουν απήχηση σε ένα απρόσμενο κομμάτι του πληθυσμού: τους νέους. Οι οποίοι είχαν ψηφίσει μαζικά υπέρ του Μουν.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η συμφιλίωση, πολλώ δε μάλλον η επανένωση, με τη Βόρεια Κορέα, ιερός στόχος της μεγαλύτερης γενιάς, αντιμετωπίζεται αρνητικά από τους νέους Νοτιοκορεάτες. Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 2017 έδειξε πως ένα 71,2% των νέων περίπου 20 χρόνων δεν επιθυμεί την επανένωση. Και μόλις ένας στους πέντε νέους συμμερίζεται το συναίσθημα των γονιών του πως η Κορέα είναι ένα και μόνο έθνος, ενωμένο από το αίμα. Οι λόγοι είναι πρωτίστως οικονομικοί. Η «γενιά των 880.000 γουόν», που δεν βρίσκει παρά μερική απασχόληση με 650 ευρώ τον μήνα, αδιαφορεί ή και εναντιώνεται στην επανένωση πιστεύοντας ότι θα επιβαρύνει την οικονομία και θα χειροτερέψει την κατάσταση.